Turkiet blickar åter mot Brics

TT

Publicerad 2024-06-04

Turkiets utrikesminister Hakan Fidan. Arkivbild.

Turkiet försöker åter knyta närmare band med Brics.

– Naturligtvis skulle vi vilja bli medlemmar, säger utrikesminister Hakan Fidan på besök i Kina.

Under ett besök i Kina säger den turkiske utrikesministern Hakan Fidan att landet ”utforskar nya möjligheter för samarbete med flera olika partner i olika sammanslutningar” och att sammanslutningen Brics är ett ”bra alternativ till EU”.

Turkiet förhandlar i teorin sedan 2005 om medlemskap i EU, men sedan 2016 har i stort sett alla samtal legat på is. President Recep Tayyip Erdogan har i stället blickat österut och 2018 meddelade han att Turkiet hade för avsikt att gå med i Brics.

”Bra alternativ”

Sedan dess har inte mycket hänt i den frågan för Natolandet.

– Naturligtvis skulle vi vilja bli medlemmar i Brics. Vi får se hur det går i år, säger Fidan i Peking, enligt South China Morning Post.

Han säger att landet stoppas inträde i EU av några få stora länder och att trots att Brics ännu ”har en lång väg att gå” är organisationen intressant.

– Vi kan inte bortse från att Brics erbjuder ett bra alternativ.

Nästa: Ryssland

Besöket i Kina ska enligt värdnationen stärka ländernas samarbete och Fidan har enligt Kina ställt sig bakom principen ”Ett Kina”, som syftar på att Taiwan borde ingå i den nation som styrs från Peking.

Fidan ska härnäst resa till Ryssland för Brics utrikesministermöte i Nizjnij Novgorod.

Moskva välkomnar enligt Reuters Hakan Fidans närmande. Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att Turkiets medlemskap ska tas upp på höstens toppmöte i Kazan.

Brics, som bildades av Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, utökades 2010 med Sydafrika. I januari i år gick även Etiopien, Iran, Egypten och Förenade Arabemiraten med i sammanslutningen.