Kopierade bensinkort - tankade för halv miljon

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2024-07-05 14.11

Genom att montera utrustning som kunde läsa av betalkortsuppgifter kunde mannen kapa förarnas kort när de tankade. Arkivbild.

En man i 40-årsåldern lurade åkerier och bensinstationer på en halv miljon kronor. Genom att montera utrustning som läser av betalkortsuppgifter kunde han kapa förarnas kort när de tankade.

Nu åtalas mannen vid Uddevalla tingsrätt för bland annat bedrägeri, grov urkundsförfalskning och brukande av falsk urkund.

Mannen har åkt runt på olika bensinstationer, i bland annat Bohuslän, Skåne, Östergötland, Småland och Norge, och monterat upp så kallas skimningutrustning. Det är en teknik som läser av betalkortens information och kod.

Sedan har han använt den stulna informationen för att skapa kopior av korten och på det sättet kommit över stora mängder drivmedel utan att betala. Han har utnyttjat de falska korten vid minst 25 tillfällen. Brotten har skett under det första halvåret i år.

Troligen har mannen sålt bensinen vidare. Vid ett tillfälle tankade han 400 liter för att återkomma 50 minuter senare och tanka ytterligare 400 liter i samma lastbil.

– Man måste köra väldigt fort för att köra upp 400 liter på 50 minuter, säger åklagare Per-Erik Rinsel, till Strömstads Tidning.

Det var bensinbolaget som larmade polisen och till slut kunde mannen gripas. Åklagaren tror inte att mannen agerat ensam, utan haft medhjälpare. De har ännu inte kunnat identifieras. Åklagaren yrkar på att mannen ska utvisas ur landet.