Barnen låstes in – föräldrar döms till fängelse

TT

Publicerad 2024-05-21

Ett föräldrapar i Halland har åtalats för att vid ett stort antal tillfällen ha låst in sina barn i en källare. Arkivbild.

Ett föräldrapar i Halland döms för att vid upprepade tillfällen ha låst in sina barn i en källare. Pappan döms till fem års fängelse och mamman till fyra års fängelse.

Mamman har enligt domstolen varit medveten om det som har hänt och låtit bli att ingripa. Eftersom hon har garantansvar, en skyldighet att skydda sina barn, döms även hon för olaga frihetsberövande.

Barnen, som ingår i en stor syskonskara, började berätta om händelserna efter att de blivit omhändertagna av sociala myndigheter.

Domstolen anser att det är styrkt att pappan låst in två av familjens barn på sina rum eller i ett källarutrymme som vid vissa tillfällen saknat belysning. Inlåsningen har enligt domen pågått uppemot flera timmar. Exakt hur många tillfällen det handlar om är inte klarlagt, konstaterar domstolen. När barnen var mindre har pappan placerat en spjälsäng upp och ner över dem.

Pappan döms också för att ha låst in ytterligare två av syskonen, men vid ett mindre antal tillfällen. Han döms också för misshandel av några av barnen.

Föräldrarna har genomgående nekat till brott, men domstolen anser att de fyra barnens berättelser är trovärdiga och att uppgifterna styrkts av andra personer i familjens närhet.

De fyra barn som blivit utsatta tilldöms skadestånd på mellan 55 000 kronor och 625 000 kronor var.