Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kina: Alla länder har rätt till självförsvar

TT-AFP

Publicerad 2023-10-24

En polisstation i ruiner i israeliska Sderot efter terrorstämplade Hamas attack. Arkivbild.

Kinas utrikesminister Wang Yi har i telefon med sin israeliske kollega sagt att ”alla länder” har rätt att försvara sig. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till en transkribering publicerad av det kinesiska utrikesdepartementet.

”Alla länder har rätt till självförsvar”, sade Wang Yi till Israels utrikesminister Eli Cohen. Han påpekade dock att man ”måste följa internationell humanitär rätt och skydda säkerheten för civila”.

Kinas toppdiplomat framhöll också att Kina kommer att ”göra sitt yttersta” för att stödja åtgärder som ”syftar till fred”.

Kina har hittills undvikit att uttryckligen ta avstånd från terrorstämplade Hamas blodiga attack mot Israel den 7 oktober, då över 1 400 israeler, de flesta civila, dödades. Dessutom fördes över 200 människor bort som gisslan.

Tidigare har Wang Yi hävdat att Israels svar på attackerna gått utöver rent självförsvar.

Från USA:s håll har man uttryckt en förhoppning om att Kinas vänskap med Iran, som stöder Hamas, skulle kunna hjälpa till att lugna ner konflikten. Peking lyckades tidigare i år dämpa spänningarna mellan Iran och ärkefienden Saudiarabien.

– Den mest brännande frågan nu är att förhindra situationen från eskalera ytterligare och att den humanitära situationen förvärras, sade Wang till Cohen.

Han underströk också Kinas position om att en tvåstatslösning är den enda gångbara lösningen på konflikten.