Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Utesluten jurist får försvara i knarkmål

TT

Publicerad 2023-02-16

En före detta advokat får fortsätta som försvarare i en stor rättegång i Kristianstads tingsrätt. Arkivbild.

Hovrätten har beslutat att en före detta advokat, som har uteslutits ur Advokatsamfundet, får fortsätta som försvarare i en stor amfetaminrättegång, skriver Dagens Juridik.

Mannen uteslöts ur samfundet i början av februari i år. Den rättegången han försvarade i hade då redan hunnit pågå i 16 av totalt 58 dagar, när den tvärt fick pausas efter uteslutningen.

Förra veckan meddelade Kristianstads tingsrätt att mannen kunde fortsätta sitt uppdrag och att rättegången skulle återupptas.

Enligt domstolen hade det kunna strida mot lagstiftningen att inte låta honom vara kvar som försvarare, eftersom det i så fall krävs en mycket lång paus för att en eller två nya advokater ska hinna läsa in sig. Förundersökningen omfattar 17 000 sidor.

Tingsrättens beslut överklagades av Justitiekanslern, som anser att om Advokatsamfundets disciplinnämnd kommit fram till att mannen inte är lämplig som advokat kan han inte heller anses lämplig som offentlig försvarare i rätten.

Men hovrätten avslår överklagandet. Rätten pekar bland annat på att målets omfattning och risken för att processen fördröjs måste beaktas, skriver Dagens Juridik.

Justitiekanslern Mari Heidenborg säger till tidningen att hon inte utesluter att överklaga hovrättens beslut.

Uteslutningen från Advokatsamfundet motiverades med att mannen brutit mot god advokatsed. En granskning i Aftonbladet har visat att han lämnat in oriktiga uppgifter till domstolar och därmed fått för mycket betalt.