Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Passkaos retar upp i Nordmakedonien

TT-AFP

Publicerad 2024-02-13

Hundratusentals nordmakedonier har hamnat i limbo sedan processen med att förnya officiella dokument i enlighet med landets nya namn dragit ut på tiden. Arkivbild.

Hundratusentals nordmakedonier har missat deadline och saknar nu giltiga körkort, pass och andra officiella papper.

Makedonien bytte i februari 2019 formellt namn till Nordmakedonien, men det byråkratiska arbetet med förnya handlingarna så att de bär nationens nya namn har kantats av en rad missöden och förseningar och lett till långa köer vid myndighetskontoren. Och på måndagen löpte tidsfristen ut.

650 000 medborgare sitter fortfarande med ogiltiga papper och oklarheten är stor huruvida deras dokument är giltiga att använda utanför landet.

Premiärminister Talat Xhaferi verkar dock ta situationen med ro.

– Jag hoppas att alla 650 000 inte behöver lämna landet i dag, säger han och lägger till att medborgarna snarast bör bege sig till inrikesdepartementets regionala kontor för att påbörja proceduren att ersätta dokumenten.

Makedonien accepterades formellt som kandidatland till EU för 18 år sedan, men Grekland ställde krav på namnbyte för att inte blockera en anslutning till Nato och medlemsförhandlingar med EU.