Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Valencia hedrade de döda i branden

TT-AFP

Publicerad 2024-02-24

Stillheten föll över Valencia på lördagen när fem tysta minuter hölls för offren i den våldsamma branden i ett höghuskomplex i torsdags.

Tio personer omkom i branden som tog ett dygn att helt släcka, och de kroppar som har hittats tros ta lång tid att identifiera.

– Det finns inte ord att beskriva smärtan vår stad känner, och hela Valencia delar den i detta ögonblick av tystnad och respekt, sade borgmästare María José Catalá inför flera hundra personer som samlats utanför Valencias stadshus.

Catalá har utlyst tre dagars sorg i staden, och samtidigt pågår arbetet för att utreda hur branden startade och hur den kunde spridas så fort. En teori är att husen hade en högst lättantändlig fasadbeklädnad.

Närapå hela komplexet med 138 lägenheter var övertänt inom en halvtimme.

– Det var helt fruktansvärt. Jag bor i närheten och såg det hela från gatan. De har förlorat allt, de som bor där, säger Concha Lopez till AFP.

Branden startade vid 17.30-tiden på torsdagen på ett av de nedre våningsplanen i ett 14-våningshus och spreds till ett närliggande tiovåningshus. I dramatiska tv-bilder från händelsen syntes våldsamma lågor och svart rök som vällde ut ur husen och många boende som vädjade om hjälp från sina balkonger.

15 personer vårdas på sjukhus, varav en sjuårig flicka och sju brandmän. Ingen av dem bedöms ha livshotande skador.