Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Expert: Iran vill visa sig jämbördigt

Fredrik Gunér/TT

Publicerad 2024-01-11

Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet.

Många befarar att det mycket spända läget mellan Iran och USA ska förvärras sedan Iran kapat en oljetanker i Omanbukten.

Men en kännare kallar händelsen för en förhållandevis ”mild eskalation” av situationen.

– Det är inte den typen av handling som man genast måste svara på. Ingen har dött och ingenting har ännu gått till spillo. Man kan välja och ta det lite lugnt och se om det här går att lösa ändå, säger Rouzbeh Parsi, chef för Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

Han är inte förvånad över vad som nu har skett.

– Det här är något som jag tror skulle ha hänt förr eller senare.

”Visa att de är jämlika”

USA beslagtog förra året en miljon fat iransk olja från samma fartyg. Orsaken till det var att USA ansåg att det var en illegal oljeförsäljning utifrån deras sanktioner.

– Det här är ett sätt för iranierna att visa att vi kan göra samma sak. De är ute efter att visa att de är jämlika med USA, säger Rouzbeh Parsi.

Han vill inte koppla kapningen till den senaste tidens attacker i Röda havet mot lastfartyg. Bland annat Iranstödda Huthi-rörelsen har genomfört ett antal attacker.

– Det Huthi-rebellerna gör just nu är delvis en annan sak, det har mer att göra med att direkt försöka påverka Israel-Palestinakonflikten.

Oklart vad som händer

Parsi tror att USA och även andra länder nu först kommer att hävda att Iran har brutit mot internationella regler om sjötrafik.

– Sedan är frågan hur mycket mer de vill göra. De kan beslagta några iranska fartyg igen och då kommer iranierna säkert försöka hitta ett sätt att göra likadant.

– USA och Iran har redan via ombud ägnat sig åt en hel del mycket dödligare utväxlingar i Irak och Syrien. Det här är en mild eskalation i jämförelse med de utbytena. Frågan är om USA vill accelerera den övergripande konflikten dem emellan genom att markera starkt mot Iran i den här frågan.