Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hade döda sambon i frysen – får sänkt straff

TT

Publicerad 2023-11-07

Gården i Värmland där kvinnans kropp hittades. Arkivbild.

Hovrätten sänker straffet för den man som förvarade sin döda sambo i en frysbox, rapporterar lokala medier.

Mannen, som är norsk medborgare, dömdes i tingsrätten till tre och ett halvt års fängelse för grovt gravfridsbrott, brott mot griftefriden, urkundsförfalskning och grovt bedrägeri.

Det var i mars i år som den avlidna kvinnan hittades i en frysbox i parets gemensamma hem i Värmland. Hon tros ha avlidit redan i januari 2018 och enligt mannen var planen att kvinnan skulle begravas på gården.

Begravningen blev dock aldrig av och kroppen blev kvar i frysen i fem år. Samtidigt använde mannen frysen till att förvara mat, medan norska myndigheter fortsatte att betala ut pengar till kvinnan eftersom de inte informerats om hennes död.

Hovrätten konstaterar att kroppen förvarats på ett ”synnerligen kränkande sätt”, men sänker ändå straffet till tre års fängelse.

”Även med beaktande av de försvårande omständigheterna anser hovrätten att brottslighetens sammanlagda straffvärde är något lägre än vad tingsrätten kommit fram till, nämligen fängelse i tre år”, skriver hovrätten i domen rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Rättad: I en tidigare version var tingsrättsdomen fel.