Polska domen "en attack mot Europa"

TT

Publicerad 2021-10-08

Demonstranter utanför konstitutionsrätten i Warsawa, Polen, under torsdagen.

Kraftiga reaktioner strömmar in efter det att Polens författningsdomstol slagit fast att delar av EU-fördraget inte är förenliga med landets grundlag.

– Det finns en risk för ett utträde ur EU, säger Frankrikes EU-minister Clément Beaune.

Torsdagens utslag är det senaste inlägget i den mångåriga tvisten mellan regeringen i Warszawa och EU. Och den kan få vittgående konsekvenser för unionens framtid.

Enligt författningsdomstolens ordförande Julia Przylebska är flera delar av EU:s fördrag ”oförenliga” med den polska grundlagen. Enligt Przybelska agerar dessutom EU ”på ett sätt som går bortom dess kompetens”.

Polska premiärministern Mateusz Morawiecki välkomnar utslaget. Men han är samtidigt tydlig med att Polen vill stanna kvar i EU:

”Polens plats är och kommer att förbli inom den europeiska familjen”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Dahlgren: Allvarligt

Reaktionerna från EU och flera medlemsländer efter domen i Polen är starka.

Genom att hävda att polsk lag går före EU-fördragen riskerar hela EU-systemet att ifrågasättas, liksom Polens möjlighet att vara kvar i unionen, anser röster inom EU samt flera analytiker.

Bryssel svarar med hotet att använda ”alla tillgängliga verktyg” för att bevara EU-lag i Polen.

– Det här är ett allvarligt läge. Det förebådar skärpta konfrontationer och väcker oro i unionen, i Bryssel och flera huvudstäder inklusive Stockholm, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på telefon till TT efter beslutet på torsdagen.

Liknande kommentarer kommer från Dahlgrens franske motsvarighet Clément Beaune, som fasar för ett polskt utträde ur EU. Till franska BFM tv kallar Beaune domen för en ”attack mot Europa”.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn säger att den polska regeringen ”leker med elden”.

– Om EU-lagstiftningens suveränitet spricker slutar EU existera i sin nuvarande form, säger Asselborn enligt Reuters.

Kan minska bidrag

EU:s justitiekommissionär Didier Reynders påpekar att EU:s rättssystem och dess förhållande till medlemsstaternas rättsväsende är en avgörande grundval i unionen.

Dahlgren förtydligar vilka verktyg EU har: det ena är att fortsätta en juridisk process via domstolar.

– Det andra är den så kallade villkorsmekanismen som gör det möjligt för unionen att inte betala ut EU-bidrag fullt ut till de länder som inte respekterar rättsstatens principer.

Hans Dahlgren konstaterar från sin horisont att stödet bland den polska befolkningen för EU är stort. Efter helgen ska han träffa Polens ansvarige minister i Warszawa.

– Då ska jag förklara hur vi ser på frågan, och lyssna till hur de ser på detta.