Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Gripen svenska i London släppt

TT

Publicerad 2019-07-06

Resenärer på flygplatsen Gatwick, London vid ett annat tillfälle. Arkivbild.

Den svenska kvinna som greps i London misstänkt för terrorbrott har släppts utan anklagelser, enligt den brittiska polisens antiterrorenhet

Kvinnan släpptes under fredagskvällen och inga ytterligare åtgärder kommer att vidtas av polisen.

"Hon är fri att resa vart hon vill", skriver kommunikationschefen Parmvir Singh i ett mejl till TT.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, greps på flygplatsen Gatwick strax efter klockan 14 i torsdags. Hon misstänktes då för förberedelse eller anstiftan till terrorbrott enligt brittisk terrorlagstiftning. Misstankarna rörde radikal islamism, har den brittiska antiterrorpolisen tidigare uppgett till TT.

Inga detaljer

Polisen vill inte gå in på ytterligare detaljer om hur gripandet gick till eller vad som föranledde misstankarna om terrorbrott.

Säkerhetspolisen i Sverige konstaterar, precis som tidigare, att svenskar som gripits utomlands är en fråga för utrikesdepartementet. På en fråga om frisläppandet av kvinnan föranleder något agerande från dem svarar Säpo på en generell nivå.

– Vi har samarbete med myndigheter och andra säkerhetstjänster, nationellt och internationellt, men kan tyvärr inte gå in på detalj hur det samarbetet ser ut, säger Säpos presstalesperson Sofia Hellqvist.

Har haft kontakt

Svenska utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna om frisläppandet.

– Vi kan bekräfta att den frihetsberövade svenska medborgaren har släppts, säger Julia Kviberg, presskommunikatör vid utrikesdepartementet, till TT.

Svenska ambassaden i London har haft kontakt med brittiska myndigheter, men inte med kvinnan.

Utrikesdepartementet kan inte gå in på anledningen till varför hon släppts eller hur de nu går vidare med fallet.

Följ ämnen i artikeln