Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Förluster på alla plan efter provfusk

Publicerad 2019-04-05

Att köpa sig företräde till en högstatusutbildning har visat sig vara fullt möjligt. Men fusket på högskoleprovet har ett högt pris.

Universiteten, avslöjade studenter och de som inte fick bli studenter – alla är förlorare.

På lördag ska de 67 000 personer som anmält sig till högskoleprovet visa vad de går för. Men det är ett prov som fått trista associationer efter avslöjandena om fuskare som betalat för ett bra resultat.

Som en följd av det organiserade fusket har hittills 76 provfuskare stängts av från provet i två år. Och proven omgärdas av strängare rutiner och kontroller för att förhindra att frågorna sprids och svaren når provskrivarna.

– Numera är det till exempel så att provledaren inte går ut och hämtar materialet, utan det levereras till salen där förseglingen bryts inför alla provskrivare. Sedan ett par provomgångar ber vi också alla provskrivare med mössa eller slöja att lyfta på den så att man ser öronen, säger enhetschef Teresa Weidsten vid Mälardalens högskola och syftar på de små hörsnäckor som fuskare haft i öronen.

Mist studieplats

Under de senaste tre åren har också minst 33 studenter utestängts från den utbildning de på falska grunder tog sig in på. Summan baseras på uppgifter från 18 av landets största lärosäten.

Universiteten i Stockholm och Lund har återkallat flest antagningar: åtta respektive sju. Karolinska institutet har utestängt sex studenter. Totalsumman kommer att växa allt eftersom UHR:s utredningar fortskrider.

Man kan hävda att fusket är en marginell företeelse. Laddningen ligger i att fusket gett entrébiljett till de mest åtråvärda utbildningarna. Flertalet av de utestängda före detta studenterna pluggade till läkare, jurist, civilingenjör eller ekonom. Och de gjorde det på andra sökandes bekostnad.

– Det är det värsta i det hela. Det är för jäkligt, egentligen. Många har ju som livsdröm att komma in på en viss utbildning men kan inte förverkliga den därför att andra tar en genväg när de själva spelar rent, säger Karin Apelgren, chef för Studentavdelningen vid Uppsala universitet.

Tappar trovärdighet

Flera av de personer inom högskolevärlden som TT talat med varnar för att fusket också slår mot urvalssystemet och högskolorna.

– Det mest bekymmersamma är att fusket undergräver trovärdigheten för hela högskoleprovet, säger avdelningschef Janne Andersson vid Örebro universitet.

De programansvariga för landets läkarutbildningar är också oroade: "En konsekvens av sådant fusk är att det kan urholka läkarutbildningens och den blivande läkarens trovärdighet", skrev de i en debattartikel i december.

Drygt 100 000 kronor

Fusket för också med sig kostnader. En student som pluggar på heltid och tentar av sina kurser kostar i snitt 81 000 kronor per år i statligt anslag till aktuellt universitet/högskola. Om studenten har studiebidrag stiger kostnaden till 113 000 kronor per år.

En student som avslöjas som HP-fuskare och mister sin studieplats blir på så sätt en dålig investering. Enligt lärosätena hade flera av de nu utestängda studenterna hunnit avverka en, två eller tre terminer.

Dessutom innebär fusket kostnader för rättsväsendet i form av förundersökningar och domstolsförhandlingar, och för UHR i form av utredningar och skärpta kontroller i samband med proven.

Poängen kvar

Den student som utestängs från utbildningen får däremot behålla de poäng den hunnit klara av. I avsaknad av ett tydligt regelverk har lärosätena enats om den principen. Poängen kan komma till användning i jobbansökningar, eller på en annan utbildning som personen söker och blir antagen till.

Det finns också fall där studenter fuskat på högskoleprovet men fått behålla sin studieplats. Det beror på att personerna hade kunnat antas i en annan kvotgrupp, alltså på betyg. Fusket fyllde med andra ord inget syfte.

I åtminstone ett par fall har insikten om att ha gått över gränsen kostat på:

– De individerna mår skitdåligt, summerar en chefsperson på ett av de stora lärosätena och fortsätter:

– Min bestämda känsla är att de som fuskat kommer från hemmiljöer där man inte får tappa ansiktet. De har känt press att leva upp till något slags ideal.

Följ ämnen i artikeln