Kanske kan vapnen i Syrien tystna den här gången
Varje försök att skapa fred i Syrien har hittills misslyckats.
Ändå finns det skäl att känna visst hopp nu.
Det överraskande utspelet från Turkiet och Ryssland kan få kanonerna i det krigsplågade landet att tystna.
De tidigare initiativen för att få stopp på blodbadet i Syrien har stupat gång på gång. Och inget vore enklare än att på förhand döma ut också detta fredsförsök.
Men faktum är att det finns skäl att känna visst hopp nu.
Uppgifterna om vapenvilan, som spreds redan under onsdagen, är minst sagt överraskande.
Enligt den ryske presidenten Vladimir Putin ska överenskommelsen innehålla tre delar: en inledande överenskommelse om vapenvila från och med i natt, åtgärder för att vapenvilan verkligen ska hålla och en överenskommelse att inleda konkreta förhandlingar om fred.
Turkiet och Ryssland, som ska garantera vapenvilan, är båda två nyckelaktörer i kriget och stödjer olika sidor: Moskva står bakom Assadregimen, medan Ankara stödjer de sekulära och moderata islamistiska rebellerna och har satsat allt på att få bort president Bashar al-Assad.
Aleppos fall nödvändigt för vapenvilan
Sedan förra hösten har den syriska regimen, understödd av ryskt bombflyg, kunnat återta stora delar av det krigshärjade landet från rebellerna. Styrkeförhållandena har skiftat och Assadregimens sits, vid de fredsförhandlingar de flesta räknat med någon gång måste hållas, har stärkts.
Turkiet och Ryssland, som för bara ett år sedan stod på randen till krig med varandra, har den senaste tiden börjat samarbeta. Länderna stod bakom den vapenvila som nyligen förhandlades fram i östra Aleppo. En vapenvila som till stora delar hållit och som gjorde det möjligt att evakuera tiotusentals rebeller och civila.
Och kanske är Aleppos fall – efter ett blodigt och internationellt hårt kritiserat bombkrig – vändpunkten som gör freden möjlig.
Rädda sitt inflytande
För Turkiet handlar det nu om att rädda det inflytande man ännu har kvar över sitt södra grannland, innan de sista sekulära rebellerna krossas under bombregnet.
För Ryssland vore ett fredsavtal en enorm framgång för president Putins strävan att rivalisera USA:s roll som ensam supermakt. Inte minst eftersom landets avgående president Barack Obama helt tycks ha rundats i förhandlingarna denna gång.
Turkiets utrikesminister betonade under onsdagen att landet inte backar från kravet att tvinga bort al-Assad. Samtidigt sägs ett dokument med en politisk lösning till konflikten ligga klart. Man kan ana någon sorts kompromisslösning, att diktatorn avgår, men först senare och under mer ordnade former.
IS omfattas inte
Fredssamtalen kommer inte att inkludera grupper som Ankara eller Moskva stämplar som terrorister.
Det innebär att Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Nusrafronten) är utesluten. Och givetvis kommer inga samtal att inkludera den blodigaste av terrorgrupper – Islamiska staten.
Mot IS, som ännu kontrollerar stora delar av östra Syrien, återstår bara, bokstavligen, ett krig in i döden.
Någon snabb fred är inte att vänta för Syriens folk. Men ett ljus av hopp har ändå tänts under juldagarna 2016.