Elva döda i explosion i viktig Lindex-fabrik
Publicerad 2017-07-04
I går exploderade en ångpanna i en klädfabrik i Bangladesh.
Elva dog i Multifabs fabrik, som är en av klädkedjan Lindex viktigaste leverantörer.
– Våra tankar går till de drabbade och vi försöker skapa oss en bild av vad som hänt, säger Kristina Hermansson, kommunikationschef på Lindex.
På måndagen exploderade en ångpanna i Multifabs fabrik utanför Bangladesh huvudstad Dhaka.
Elva personer dog i explosionen och siffran kan stiga. Ett 50-tal skadades i olyckan och myndigheter i Bangladesh ska utreda olyckan, skriver TT.
Fabriken hade varit stängd i tio dagar för den muslimska högtiden eid, som avslutar fastemånaden ramadan, då explosionen inträffade.
Produktionen var inte igång. De som drabbades av olyckan höll på med underhållsarbete.
– När arbetarna försökte starta om ångpannan efter servicearbete exploderade den, säger Mahiuddin Faruqui, enhetschef och styrelseledamot för Multifabs Limited, till Reuters.
En av Lindex viktigaste leverantörer
Multifab är en av klädkedjan Lindex viktigaste leverantörer. Lindex grundades i Sverige men ägs av finländska företaget Stockmann.
Sju procent av Lindex kläder, framförallt trikåvaror, tillverkas i den drabbade fabriken. 40 procent av Lindex kläder tillverkas i Bangladesh.
– Det ser ut som att det är en olycka som har inträffat. Vi övervakar situationen och har personal på plats. Våra tankar går till de drabbade och deras familjer, säger Kristina Hermansson, kommunikationschef på Lindex.
Textilindustrin i Bangladesh är en av de största i världen, och arbetsförhållandena i fabrikerna har varit mycket omtvistade.
Över tusen dog år 2013
2010 låstes nödutgångarna i en fabrik som tillverkade kläder för bland annat H&M när en brand utbröt. 21 personer dog, samtliga kvinnor.
Den värsta olyckan någonsin i klädbranschen inträffade i Bangladesh år 2013. 1 138 personer dog när fabriken Rana Plaza kollapsade.
Efter den olyckan togs det fram ett fördrag om brand- och byggnadssäkerhet i Bangladesh som H&M, Lindex och många andra klädföretag skrivit under. Enligt fördraget ska över 1 600 fabriker i Bangladesh inspekteras.
”Vi har sett en förbättring”
Från Lindex uppger man att fabriken, som tillverkar kläder åt flera andra europeiska klädföretag, är i bra skick.
– Vi har sett en markant förbättring av arbetsplatssäkerheten sedan vi skrev under Bangladesh-ackordet 2013. Vi vet också att Multifabs granskades i maj och fick ett bra betyg, B på en skala från A till F, säger Kristina Hermansson, kommunikationschef på Lindex.
– I dagsläget fokuserar vi på de drabbade och familjerna, och vi försöker samtidigt skaffa oss en tydligare bild av vad som hänt och hur många som drabbats, säger Kristina Hermansson, kommunikationschef på Lindex.
Dörrarna låstes i H&M-fabriken - 21 brann