Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Pakistansk man åtalas – skulle mörda Trump

Publicerad 2024-08-06

Republikanernas presidentkandidat, expresidenten Donald Trump. Bild från 3 augusti.

En pakistansk man med påstådda kopplingar till den iranska regimen har åtalats – misstänkt för att ha planerat att utföra flera politiska mord i USA, skriver nyhetsbyrån AP och CNN.

Enligt amerikansk polis planerade mannen att mörda den republikanske presidentkandidaten Donald Trump och andra politiska ledare, skriver CNN.

Mannen ska ha rest till New York och samarbetat med en lönnmördare kring en plan som gick ut på att utföra flera attacker i slutet av augusti eller början av september, enligt åtalet.

Enligt åklagarna greps mannen den 12 juli när han förberedde sig för att lämna USA, kort efter att han träffat de påstådda lönnmördarna som han trodde skulle utföra morden – men som i själva verket var poliser under täckmantel.

Åklagarmyndigheten säger att den pakistanske mannen planerade att lämna landet före mordet, men att han greps innan han kunde åka.

Den amerikanska regeringen har upprepade gånger uttryckt oro för att Iran kan försöka hämnas på en amerikansk drönarattack i Bagdad 2020 som dödade den högt uppsatte iranske generalen Qassem Soleimani – något som Iran svurit att hämnas för.