Hamas föreslår oberoende Gazastyre efter kriget

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-07-12 12.38

Anhöriga till personer som tagits som gisslan av Hamas kräver att Israels regering hittar en lösning där de friges. Bilden togs vid en protest i Tel Aviv i onsdags.

En oberoende och teknokratisk regering kan styra palestinska Gazaremsan och Västbanken efter det pågående kriget, föreslår Hamas i förhandlingarna om en varaktig vapenvila.

I samtalen har Hamas lagt fram ett förslag om ett politiskt ofärgat styre med personer som valts ut baserat på meriter och kompetens, meddelar Hossam Badran som sitter i Hamas politbyrå, den extrema islamiströrelsens högsta politiska ledning.

”Gazas regering efter kriget är en intern palestinsk fråga utan inblandning av utomstående, och vi kommer inte att diskutera det som sker efter kriget i Gaza med några externa parter”, meddelar Badran vidare, efter att förslaget lämnats över till medlarparterna.

En Hamaskälla säger till AFP att den regering som föreslås skulle styra de två palestinska territorierna i ett initialt skede, i förberedelse för framtida val.

Hamas offentliggör sitt senaste förslag kort efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höjt kraven om att Israel får kontrollera Philadelphikorridoren, den israeliska beteckningen för en smal landremsa som sträcker sig längs med Gazaremsans södra gräns mot Egypten.

Israelisk kontroll är helt nödvändig för att förhindra insmuggling av vapen till Hamas i framtiden, enligt Netanyahu. Men det går också på tvärs med Hamas krav om att Israels militära styrkor lämnar Gaza helt och hållet efter att en vapenvila kommit till stånd.

Netanyahus kansli meddelade på torsdagen att en israelisk delegation ska resa till Kairo för fortsatta samtal.

ANNONS