Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fler migranter korsar Engelska kanalen

TT-AFP

Publicerad 2024-08-22

Människor som plockats upp vid ett båthaveri i Engelska kanalen anländer till hamnen i brittiska Dover med ett fartyg från den brittiska gränspolisen. Bilden togs den 14 augusti.

Antalet migranter som tar sig till Storbritannien på illegal väg över Engelska kanalen ökar. Hittills i år har det varit fler än vad som har registrerats någon gång tidigare.

Under det första halvåret 2024 tog brittiska myndigheter emot 13 489 personer som kategoriseras som migranter i mindre båtar. Det är 18 procent fler än under första halvan av 2023.

Vid sidan av det har arbetskraftsinvandringen av personer som arbetar inom vårdsektorn samt studenter minskat under den senaste tiden. Storbritanniens tidigare regering införde under våren hårdare visumreglering i uttalat syfte att begränsa invandringen.

Där den tidigare konservativa regeringen planerade för deportation av tusentals asylsökande till Rwanda lovar den nytillträdda Labourregeringen att ”krossa gängen”, syftandes på människosmugglare som organiserar resorna över kanalen.