Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Oppositionens kandidat: Stig åt sidan, Maduro

TT TT-AFP

Publicerad 2024-08-20 06.09

Mariana Corina Machado och Edmundo González Urrutia vid ett möte inför valet. Arkivbild.

Venezuelas oppositionskandidat Edmundo González Urrutia – som utropat sig till segrare över Nicolás Maduro i presidentvalet som hölls förra månaden – sade på måndagen att han är redo att förhandla och uppmanade samtidigt Maduro att stiga åt sidan.

”Herr Nicolás Maduro, respektera vad alla venezuelaner har beslutat. Du och din regering bör stiga åt sidan. Jag är redo att föra en dialog”, säger han i ett videoklipp som publicerats på sociala medier.

Sedan valet har både 74-årige González Urrutia och hans oppositionskollega María Corina Machado hållit sig gömda efter att åklagare inlett brottsutredningar mot dem båda.

I lördags valde Machado att framträda i huvudstaden Caracas i samband med att oppositionen arrangerade massiva protester som hölls både på flera håll runtom i Venezuela och utomlands.

Både Maduro och oppositionen utropade sig som vinnare efter valet den 28 juli och oroligheterna som följt i spåren av detta har hittills krävt 25 liv. Nästan 200 personer har skadats och över 2 400 har gripits.

Maduros anspråk på valseger har ifrågasatts av flera latinamerikanska länder, USA och EU.

ANNONS