Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fler än 40 kollapsade under Göteborgsvarvet

TT

Publicerad 2024-05-18

Flera löpare har haft det kämpigt i värmen.

Över 40 personer har kollapsat och 23 personer har förts till sjukhus i den högsommarvarma upplagan av Göteborgsvarvet, rapporterar lokala medier.

Under loppet – som är ett halvmaraton – steg temperaturen tidvis till cirka 25 grader, vilket innebar svårigheter för flera deltagare.

– Intensivvårdsmässigt är det över 40 personer vi har tagit hand om som har kollapsat, säger tävlingsläkaren Per Eriksson till Göteborgs-Posten vid 19-tiden.

Två personer drabbades av hjärtstopp i samband med loppet.

– För en person är läget allvarligt men stabilt. Den andra har jag ingen information om just nu.

Enligt Per Eriksson har de kollapsade personerna varit ”i princip medvetslösa”, och haft svårt att stå på benen. Han säger att spannet av drabbade deltagare varit stort.

– Det är väldigt blandat, allt från unga till rutinerade löpare. Det är helt enkelt att man druckit för lite och tagit ut sig för hårt. Alla säger att det är hemskt där ute, säger han till GP.

Sahlgrenska universitetssjukhuset uppger för tidningen att 23 personer kommit in för akutvård till följd av värmen, varav flera är allvarligt sjuka.

Totalt deltar cirka 50 000 personer i Göteborgsvarvet. Loppet anordnas på pingstafton och går genom de centrala delarna av staden.

Flera intensivvårdsplatser finns utplacerade i anknytning till banan.