Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Distansarbete - negativt för gemenskapen

Publicerad 2024-11-12 11.29

Samarbete, kollegialt lärande och känslan av gemenskap har påverkats negativt av möjligheten till distansarbete, enligt Riksrevisionen. Arkivbild.

Distansarbete på landets myndigheter har varken gjort verksamheterna mer eller mindre effektiva - men flera sociala aspekter har påverkats negativt, enligt en granskning av Riksrevisionen.

Många anställda på statliga myndigheter har haft fortsatt möjlighet att delvis arbeta på distans efter Covid-19-pandemin. Cirka 60 procent av de statligt anställda arbetade hemma åtminstone någon dag i veckan under 2023.

Riksrevisionens har granskat om möjligheten för anställda att arbeta på distans bidrar till att myndigheternas verksamhet bedrivs effektivt. Bedömningen är att det inte har någon påtaglig påverkan.

Följas upp av regeringen

Men granskningen visar att samarbete, kollegialt lärande och känslan av gemenskap har påverkats negativt av möjligheten till distansarbete. Det har även gjort att chefer har svårare att leda sina medarbetare och fånga upp deras behov av stöd.

”Regeringen behöver följa upp att de utmaningar som Riksrevisionen har identifierat åtgärdas, för att se till så att de inte påverkar myndigheternas effektivitet negativt framöver.”, skriver Riksrevisionen i sin granskning.

Märkbart på längre sikt

Att de negativa sociala aspekterna inte påverkar effektiviteten kan ha flera förklaringar, enligt granskningens projektledare Johanna Köhlmark.

”Till exempel kan det vara så att konsekvenserna av svagare sociala relationer och bristande kollegialt lärande inte blir märkbara förrän på längre sikt”, säger hon i ett pressmeddelande.

Samtidigt har arbetet på distans lett till flera positiva konsekvenser för arbetsmiljön, enligt granskningen. Det handlar om en upplevd förbättring av balansen mellan privat- och arbetsliv, möjligheten att vara mer flexibel samt förbättring i det digitala arbetssättet.