Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Tumult vid rättegång om trippelmord: "Hotfullt"

TT

Publicerad 2024-06-10

Polisavspärrningar i närheten av den adress där två kvinnor sköts ihjäl i en villa den 13 oktober förra året. Arkivbild.

Varningslamporna blinkade rött kring 14-åringens brottslighet och gängsamröre. Två år senare misstänks han ha trängt in i två villor och skjutit ihjäl tre personer inom loppet av ett dygn.

När rättegången inleddes utbröt tumult.

Pojken är 16 år gammal när han grips med en automatkarbin i en taxi bara minuter efter dubbelmordet på två kvinnor i en villa i Tullinge den 13 oktober förra året.

Föregående kväll har en 40-årig man skjutits ihjäl i sitt hem i Västberga. En kvinna skottskadas allvarligt och även parets gemensamma barn som hon håller i famnen träffas av en kula.

På måndagen startade rättegången mot den nu 17-årige pojken, åtalad för tre mord och sju mordförsök. Bland de medåtalade finns en 15-årig pojke misstänkt för att ha anstiftat morden och en 16-årig flicka misstänkt för medhjälp till mord.

Hånleende

På grund av de åtalades låga åldrar beslutades att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar.

Under förmiddagen uppstod tumult i rättssalen sedan 17-åringen, enligt TV4, hånlett mot offrens anhöriga. En av de målsägande ska ha slagit sönder möbler utanför salen, varpå polisen tvingades ingripa.

– Det är redan väldigt, väldigt jobbigt att vara anhörig i en så här fruktansvärd händelse. Att då också bli kränkt under rättegången, det är svårt att beskriva hur man känner då, säger målsägarbiträdet Thomas Bodström till TV4.

Varningssignaler

Den mordmisstänkte, hemmahörande i Linköping, omhändertogs av socialtjänsten hösten 2021, 14 år gammal, med stöd av LVU.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att han ”trots sin låga ålder har en gedigen bakgrund inom kriminalitet och våld”. Han är inte straffmyndig, men förekommer redan i 28 ärenden hos polisen, misstänkt för allvarliga brott som övergrepp i rättssak, rån och misshandel.

“NN rör sig i kriminella kretsar och han förstår inte själv de risker som han utsätter sig för genom sitt umgänge. NN har själv uppgett att han får gratis droger, pengar och personligt skydd av dessa kriminella gäng”.

Lättpåverkad

I domen beskrivs en lättpåverkad pojke som löper risk att bli utnyttjad i de kriminella sammanhang han rör sig i.

Två år senare avviker han från ett HVB-hem och tar sig till Stockholm. Där misstänks han ha lejts för att begå två av de mest uppseendeväckande dåden under höstens våldsvåg.

Dåden kopplas till det splittrade Foxtrotnätverket.

Inget av offren uppges ha någon koppling till gängkriminalitet. På adressen i Tullinge var en man skriven som via släktskap har koppling till en gängkriminell person.