19 gripna efter protestaktion på KTH

TT

Publicerad 2024-06-07

Maskerade propalestinska aktivister barrikaderade sig i en byggnad på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm på fredagseftermiddagen.

Polisen tog sig in i det låsta utrymmet och bar ut aktivisterna. 19 personer har gripits.

Enligt TT:s reporter på plats lyftes aktivisterna ut ur ett fönster en och en. De stretade emot men inget grovt våld förekom.

– Insatsen gick lugnt till, poliserna tog sig in via dörren, säger dialogpolisen Semsi Kilic.

Totalt har 19 personer gripits. Brottsrubriceringarna är olaga intrång, ohörsamhet mot ordningsmakt och skadegörelse.

Under tiden som polisens insats pågick skanderade demonstranter utanför byggnaden, buade och ropade ”shame on you”. Vid 14.30-tiden hade polisen tagit ned de flaggor som aktivisterna satt upp och stängt fönstren.

Vid 15-tiden på fredagen var aktivisterna fortfarande kvar i byggnaden i väntan på transport, enligt polisen.

Byggnaden är en del av studentkårens hus på campusområdet. Polisen upprättade avspärrningar runt huset där aktivisterna hängt upp Palestinaflaggor och skanderade ”Palestina, Palestina”.

I ett inlägg på Instagram från aktivistgruppen ”KTH for Palestine” syns en video där en flagga vecklas ut från kårhuset.

”Här i solidaritet”

– Jag är här i solidaritet med Palestina och mina vänner, säger en aktivist som mött upp på gatan framför byggnaden och som inte är student på KTH.

KTH-studenten Omar är på plats för att stötta demonstranterna:

– Jag är här för att jag motsätter mig det som sker i Gaza och Palestina just nu och mitt universitets delaktighet i det hela genom att samarbeta med lärosäten i Israel som direkt hjälper till i folkmordet som pågår just nu, säger han till TT:s reporter på plats.

KTH-studenten Jacob:

— Stör de inte är det helt okej, men när de stör utbildning och personal tänker jag att de ska iväg. Det är helt absurt.

Förstörde lås

En person som är aktiv i en av kårgrupperna och som blivit utkörd ur byggnaden uppger att aktivisterna har förstört lås.

– De hindrar oss från att utföra det arbete vi är anlitade av andra studenter för att utföra. Vi hade en medarbetare som var inlåst på kontoret tills han fick hjälp av polisen att komma ut för en stund sedan.

Fredagens aktion är en i raden av protester som skett i bland annat Lund, Umeå, Växjö och på Stockholms universitet.

Förra veckan greps flera personer i samband med en propalestinsk protest utanför KTH. Enligt polisen saknade demonstranterna tillstånd och flera av de omhändertagna misstänkts för brott mot lagen om maskeringsförbud.