Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Misstänksamheten mot Ungern växer i Nato

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2024-05-31 | Publicerad 2024-05-30

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto vid ett besök i Cypern tidigare i år. Arkivfoto.

Ungern väcker allt större frustration – och nu också misstänksamhet – inom Nato.

Blockeringar av beslut och sanktioner mot Ryssland och samarbeten med Belarus och Kina får övriga medlemsländer att dra öronen åt sig.

Konflikträdsla är definitivt inget som Peter Szijjarto verkar lida av. Snarare tycks Ungerns utrikesminister samla kraft av att vara motvalls när det är dags att möta kollegor inom EU och Nato.

Till torsdagens Natoträff i Prag i Tjeckien kommer Szijjarto i princip direkt från Belarus, där han skrivit avtal om bland annat kärnkraftssamarbete. Före det var han i Bryssel på EU-möte och utpekade sin kollegor som krigshetsare.

– Tyska, irländska och polska kollegor skapade rabalder, men det ändrar inte vår position, oavsett vad de krigsgynnande politikerna skriker, sade Szijjarto efteråt i kommentarer via Facebook, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Litar inte på Ungern?

Inom Nato säger Szijjarto och Ungern envist nej till att låta Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte bli ny generalsekreterare. Eftersom full enighet krävs bakom beslutet är läget fortsatt låst, trots att även Turkiet nu ställt sig bakom Rutte.

De flitiga ungerska kontakterna med länder som Belarus och Kina, men också Ryssland, börjar samtidigt få konsekvenser för hur övriga Natoländer ser på landet. Och hur mycket man litar på Ungern.

– Det finns frustration på lägre nivå inom underrättelsetjänsterna eftersom medlemsländerna i väst inte delar information med oss på samma som tidigare, berättar en källa inom den ungerska underrättelsetjänsten för nyhetssajten EU Observer.

Falska nyheter

Irritation råder också över ungrarnas sätt att utmåla sig själva som de enda fredsvännerna och anklagelser om att det är väst snarare än Ryssland som hetsar om att använda kärnvapen.

Därtill suckas tungt över påståenden från Szijjarto om att EU vill införa obligatorisk värnplikt i syfte att skicka både kvinnor och män till fronten i Ukraina. Att något sådant förslag inte existerar, utan uppenbarligen bara bygger på ett lösryckt – och dessutom förnekat – citat från den tunge tyske EU-politikern Manfred Weber, hindrar inte den ungerska regeringen från att använda det intensivt i valkampanjen inför EU-valet.

”Den verkliga frågan i EU-valet är om Europa kommer att behålla freden eller gå ut i krig”, skriver regeringstalesmannen Zoltán Kovács i ett blogginlägg.