Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ukraina: G20:s ord inget att vara stolt över

TT-AFP

Publicerad 2023-09-09

Indiens premiärminister Narendra Modi står värd för det pågående G20-mötet i Delhi.

Erövra inte territorium med våld och använd inte kärnvapen.

Skarpare än så blev inte G20-ländernas gemensamma uttalande om kriget i Ukraina – vilket omedelbart väckte kritik från ukrainskt håll.

G20-länderna skriver i ett gemensamt uttalande om kriget i Ukraina att ”alla stater” borde avstå från ”att med hot eller våld försöka erövra territorium, (kringskära) suveränitet eller politiska oberoende från någon stat”.

Uttalandet, som inte pekar ut Ryssland, kritiseras från ukrainskt håll.

”Ukraina tackar de allierade som försökte inkludera starka ordalydelser i texten. Men samtidigt, när det gäller Rysslands aggressioner mot Ukraina, har G20-gruppen ingenting att vara stolt över”, skriver Oleh Nikolenko, talesperson vid Ukrainas utrikesdepartement.

Mindre skarpt

G20-gruppens uttalande från toppmötet i Delhi i Indien är mindre skarpt än förra årets möte i Bali då en FN-skrivelse citerades och där G20-mötet fördömde Rysslands aggression mot Ukraina.

”Hot om, eller användandet av, kärnvapen är otillåtet”, står det i uttalandet, men Ryssland pekas alltså inte ut.

På sociala medier har Nikolenko lagt ut en bild där delar om uttalandet har korrigerats med röd penna och ”kriget i Ukraina” har bytts ut mot ”kriget mot Ukraina”.

USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan välkomnar trots allt uttalandet.

– Från vårt perspektiv fungerar det, säger han till reportrar i Indien och tillägger att ryska attacker mot infrastruktur i Ukraina måste upphöra.

Traditionell allians

Sullivan anser att uttalandet förstärker budskapet om att stater inte kan ta till våld för territoriell vinning, att användning av kärnvapen är oacceptabelt och att rättvis fred bara kan nås baserad på FN:s stadgar.

G20-ländernas samlade uttalande offentliggjordes under lördagen, dagen innan mötet avslutas. Värdlandet Indien, som innehar det roterande ordförandeskapet för G20-gruppen, har gått en diplomatisk balansgång gällande Ryssland och kriget i Ukraina.

Landet väger sin traditionella allians med Moskva – en viktig leverantör av vapen och nu lågprisolja – mot bland annat tillhörighet i de så kallade Quad-länderna där också USA, Japan och Australien ingår.