Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

USA: Framsteg i gisslan- och krigsförhandling

TT-AP

Publicerad 2024-01-28

Enligt amerikanska källor görs framsteg i förhandlingarna om en överenskommelse som pausar Israels militära operation i Gaza i utbyte mot att de mer än 100 personer som hålls gisslan i Gaza släpps. Arkivbild.

Förhandlarna gör framsteg med att nå en överenskommelse där Israel pausar sin militära operation mot Hamas i Gaza i två månader, i utbyte mot att de mer än 100 personer som fortfarande hålls gisslan i Gaza släpps.

Det uppger två högt uppsatta amerikanska källor som begärt att få vara anonyma på grund av det känsliga läget i diskussionerna, rapporterar AP.

Enligt källorna innehåller den överenskommelse som håller på att förhandlas fram två faser. I den första fasen görs en stridspaus för att de kvinnor, äldre och skadade som fortfarande hålls gisslan ska kunna släppas av Hamas.

Därefter ska Israel och Hamas under de första 30 dagarnas stridspaus komma överens om hur israeliska soldater och civila män som hålls gisslan ska kunna friges.

Den framväxande överenskommelsen innebär också att Israel ska släppa in mer humanitärt bistånd i Gaza.

Även om överenskommelsen som nu förhandlas fram inte innebär ett slut på kriget säger de amerikanska källorna att de är hoppfulla om att den kan utgöra en grund för en hållbar lösning på konflikten.

Chefen för USA:s underrättelsetjänst CIA, Bill Burns, förväntas diskutera överenskommelsen när han i Frankrike på söndagen träffar David Barnea, som leder den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, samt Qatars premiärminister Mohammad bin Abd al-Rahman al-Thani och Egyptens underrättelsechef Abbas Kamel.