Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Oförändrad USA-ränta – sänkningar väntar

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2023-12-13

Jerome Powell, ordförande för den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad – och öppnar för en snabbare takt i räntesänkningarna.

Men enligt Fedchefen Jerome Powell återstår mycket arbete.

– Inflationen är fortfarande för hög, och den pågående processen att få ned den är inte säker, och vägen framåt är osäker, säger Powell på en pressträff.

Bankens 19 personer starka direktion var enhällig i räntebeslutet, som betyder att styrräntan ligger kvar i intervallet 5,25–5,50 procent.

Fed räknar med minst tre räntesänkningar på vardera 0,25 procentenheter under 2024, enligt ett uttalande, som publicerades på onsdagen efter Feds decembermöte. Det är färre än de fyra-fem sänkningar som marknadens analytiker räknat med, men mer aggressivt jämfört med bankens tidigare signaler.

Ny formulering

Centralbanken konstaterar att tillväxten i USA saktat ned efter ett starkt tredje kvartal, medan arbetsmarknaden är fortsatt stark.

En formulering i uttalandet, som är ny jämfört med motsvarande text i november, kan tolkas som att Fed är klara med räntehöjningar som verktyg för att tackla inflationen. Centralbanken skriver att man kommer att beakta flera faktorer innan ”några ytterligare” höjningar kan bli aktuella.

Målet är att få ned inflationen till 2 procent – från dagens 3,1 procent.

Jerome Powell betonar att det kommer att ta tid att nå dit och att Fed inte stänger några dörrar.

– Vi är beredda att strama åt penningpolitiken ytterligare om det behövs, säger han på pressträffen.

Tredje i rad

Onsdagens räntebesked innebär att Fed för det tredje mötet i rad håller räntan oförändrad. Höjningarna började i mars 2022 och den senaste höjningen var i juli, då med 0,25 procentenheter.

Det nuvarande intervallet 5,25–5,50 är den högsta nivån på 22 år.

Aktiehandlarna på Wall Street i New York tog emot Feds beslut med glädje. Det breda S&P 500-index, Dow Jones industriindex samt tekniktunga Nasdaqs kompositindex gick mycket tydligt upp efter beskedet.