Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Oäkta vanilj i äkta vaniljglass

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-17

Livsmedelsverket: Som konsument får man läsa ingrediensförteckningen

"Vaniljglass med naturligt extrakt av vanilj från Madagaskar".

Så beskriver GB sin glass Carte d'Or Vanilla.

Men i innehållsförteckningen står det även "naturligt vaniljextrakt och arom".

Hur mycket av vaniljsmaken som verkligen kommer från en vaniljstång är omöjligt för konsumenten att avgöra.

Den "äkta" vaniljsmaken som många glassfabrikanter skryter om kommer oftast från vanillin eller etylvanillin som framställs på kemisk väg. Inte från fröskidorna hos en orkidé som ursprungligen växte i Centralamerika och Mexiko, skriver Mats-Eric Nilsson i "Den hemlige kocken.

– Etylvanillin finns i glass men även exempelvis i rengöringsmedel för toaletter, konstaterar han.

Varför använder man inte äkta vanilj istället?

– Äkta vanilj är jättedyrt. Men det hindrar inte GB från att avbilda mängder av vaniljstänger på Carte d'Or Vanilla-förpackningen fast de har aromämne i glassen. Men skulle de ha så många vaniljstänger i en förpackning skulle det dels bli jättedyrt och dels smaka fruktansvärt, för det skulle bli alldeles för mycket vanilj.

Men det står på innehållsförteckningen att de använder äkta vanilj.

– Samtidigt står det "arom" efter det och aromämnena är så starka att vaniljsmaken i troligtvis mest kommer från aromämnet.

Lena Janson på Livsmedelsverkets tillsynsavdelning förklarar att man i regelverket inte har bestämt hur hög halt ett livsmedel måste ha av en viss ingrediens.

– Förrut fanns det standarder för olika korvar och mycket annat. Men nu för tiden finns inte så mycket standarder för livsmedel kvar. I stället får man som konsument se på ingrediensförteckningen. Där ska det finnas en mängddeklaration om man framhäver en viss ingrediens.

"Procenten spelar ingen roll"

I fallet med Carte d'Or Vanilla står följande att läsa i ingrediensförteckningen:

Skummjölk, glukos-fruktossirap, socker, vegetabiliskt fett, vasslepulver, emulgeringsmedel (E471), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan), färgämne (annattoextrakt, kurkumin), vaniljstångbitar, naturligt vaniljextrakt, arom.

Hur mycket vaniljstång är det i Carte d'Or Vanilla?

– Det är väldigt svårt att säga. Alla aromer och smakämnen som man tillställer ingår i väldigt små koncentrationer och man behöver inte tala om det i deklarationen. Det är inte relevant att prata om procenten. Det säger ingenting och kan inte mäta kvaliteten, säger Marie Rydén som är teknisk chef på Unilever.

Varför behövs det aromämne i vaniljglassen?

– Man behöver ofta stärka upp smaken med arom. Det finns många saker som kan ge en upplevelse av vanilj och ett kemiskt framställt aromämne ger mycket mer smak än naturligt extrakt.

Ni tycker inte ni lurar konsumenterna med alla vaniljstänger på locket och med budskapet "naturligt extrakt av vanilj"?

– Nej, det är upp till varje konsument att läsa ingredienslistan noggrant. Vi har ju talat om vad som finns i och om man är intresserad av helheten så måste man läsa ingrediensförteckningen.

Är det lite känsligt att man använder kemisk vaniljsmak i glassen?

– Jag tror nog att det är rätt så vedertaget att man har kemiskt framställda ingredienser, eller att produkter som kommer från naturen från början måste påverkas eller renframställas för att bli funktionella i vissa produkter.

Unken eller kittlande?

Mats-Eric Nilsson anser att vanillin som ofta används i livsmedel med vaniljsmak har en "unkenhet" till skillnad från äkta vanilj som är "elegant och nyanserad". Det tycker inte Marie Rydén.

– Etylvanillin är den smak som jag är uppväxt med i min vaniljsås och glass. Det är den jag föredrar. När de naturliga vaniljsmakerna kom tyckte jag inte att det smakade vanilj. Men det här är ju en väldigt subjektiv fråga. Han tycker om den mildare och mjukare smaken, andra föredrar den starkare varianten som nästan kittlar lite i näsan.

Så avslöjar du matljuget

Mats-Eric Nilsson avslöjar livsmedelsbranschens lögner i boken "Den hemlige kocken".

Här är hans bästa tips till dig som vill undvika att bli lurad och helst undviker onödiga tillsatser i maten.

Läs innehållsförteckningen

"Ju kortare innehållsförteckningen är, desto bättre", säger Mats-Eric Nilsson.

Leta efter alternativ

Kanske finns en liknande produkt med kortare innehållsförteckning? "Eller så kan du kanske laga till det själv i stället", säger Mats-Eric Nilsson.

Socker eller sötningsmedel?

Står det "utan tillsatt socker"? Då är det mer eller mindre garanterat sötningsmedel i det. "Om du vill undvika socker, ät mindre av de sötaste produkterna", tipsar Mats-Eric Nilsson.

Hälsa som försäljningsknep

Försöker man sälja produkten som extra hälsosam? "Det kan vara skäl till att hissa varningsflagg – var vaksam", uppmanar Mats-Eric Nilsson.

Undvik lightprodukter

När man tar bort fett ur maten som måste tillverkaren i stället tillsätta andra ämnen, eftersom man har tagit bort den naturliga konsistensen samt smaken som sitter i fettet. "Vill du undvika fett så ät mindre av de feta produkterna istället", säger Mats-Eric Nilsson.

Ge inte upp

I början kan det kännas krångligt men efterhand lär man sig vilka produkter som innehåller färre tillsatser. "Jag går som på en snitslad bana i butiken", säger Mats-Eric Nilsson.

Engagera hela familjen

"Det är lite kul. Vi skrattar och förfasar oss över livsmedelsförteckningarna", säger Mats-Eric Nilsson.