Dömd blåstes på strafflindringen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

Blev lurad att avslöja allt han visste

Mannen trodde han skulle få kortare straff om han samarbetade. Då avslöjade han allt han visste. Någon strafflindring blev det dock inte.

54-åringen dömdes till 10 års fängelse på fem punkter gällande grova narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Nu kräver hans advokat att mannen skall bli frikänd på fyra av punkterna och undrar om åklagare brutit mot de mänskliga rättigheterna genom att lura 54-åringen.

Personskyddsprogram

Det är tillvägagångssättet som åklagare och polis använde för att avslöja brotten som advokaten vänder sig emot. Bakgrunden är att, enligt överklagan, mannen blev erbjuden att ingå i ett personskyddsprogram med förkortat straff om han avslöjade allt han visste om de knarkaffärer han var inblandad i. 54-åringen fick uppfattningen att han skulle få kortare straff om han ”la alla korten på bordet”. Han valde att göra så när han fick reda på att en person som varit i en liknande sits fått sitt straff sänkt med 75 procent.

Inte tillräckliga bevis

Så mannen pratade. Men något kortare straff blev det inte. Istället användes uppgifterna emot honom, och lade grunden för fyra åtal. Han fälldes på alla punkter. Nu menar mannens advokat att enbart mannens uppgifter om att brott har begåtts inte kan anses utgöra tillräcklig bevisning för fällande dom. Han kräver att 54-åringen frikänns på alla punkter.

Lurades att prata

54-åringens advokat menar att mannen blivit lurad att prata. Han skriver att det ”kan ifrågasättas om sättet som polis och åklagare skaffat sig bevis genetmot mannen, genom felaktiga uppgifter om strafflindring, är förenligt med artikel 6 i den Europeiska konventionen om mänskliga fri och rättigheter”.