Fjärrvärme från Lekebergs energi femte dyrast i landet
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-22
Stora prisskillnader för fjärrvärmeanslutning
Att ansluta huset till fjärrvärme kan bli dyrt. Priserna skiljer stort mellan de olika fjärrvärmeföretagen.
Ett av de allra dyraste bolagen är Lekebergs bioenergi.
Siffrorna som visar de stora prisskillnaderna kommer från en undersökning som Villaägarnas Riksförbund har gjort. För nyckelfärdig fjärrvärme kan det skilja upp till 72000 kronor i pris.
De högsta kostnaderna som Villaägarna hittat fanns hos Lysekils Energi AB där det i vanliga fall kostar 100000 kronor för en villaägare att få fjärrvärme till huset. Den lägsta kostnaden fanns hos Pajala Värmeverk som tar 28000 kronor.
Det femte dyraste bolaget är Lekebergs bioenergi AB.
En del av prisskillnaderna beror på olika förutsättningar för att ansluta småhus och vad som ingår i avtalet.
Få småhus anslutna
Fjärrvärme är det dominerande uppvärmningsalternativet i landet som helhet och dominerar i tät bebyggelse, stadskärnor och tätorter. Det är i första hand flerbostadshus och offentliga lokaler som är anslutna.
Bara 13 procent av fjärrvärmen värmer småhus, enligt statistik från Svensk fjärrvärme från 2005.
De höga investeringskostnaderna i ledningsnäten gör det svårt att etablera fjärrvärme i villaområden. För att det ska löna sig kräver företagen en anslutningsgrad på mellan 60 och 80 procent för att bygga ett fjärrvärmenät.
Villägarna vill ha stalig prisprövning
Villaägarna anser efter sin enkät till 140 fjärrvärmeföretag att de stora prisskillnaderna borde granskas och kräver en statlig prisprövning av fjärrvärmepriserna.
Dessutom konstaterar Villaägarna att har man väl anslutit sig till ett fjärrvärmenät är det bara det lokala fjärrvärmeföretaget som kan leverera värmen. Konsumenten är helt hänvisad till det företagets prissättning.
Villaägarna tycker att Konkurrensverket kan ansvara för prisprövningen. Verket har redan en färdig modell som kan pröva anslutningskostnaden och energiprisets skälighet på ett oberoende sätt, anser Villaägarnas Riksförbund.