Är du klimatsmart?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-03-29

Testa dig själv - få en jordglob på aftonbladet.se

Vill du göra något åt klimathotet? Börja hemma? Testa dig själv - här är sex enkla sätt som hjälper dig att sänka dina koldioxidutsläpp.

Vill du göra något åt klimathotet? Börja hemma.

Testa dig själv och ta första steget för att minska den globala uppvärmningen.

– Varje människas ändrade vanor gör skillnad, säger Tomas Ekvall vid IVL Svenska Miljöinstitutet AB.

Följ ämnen

Sedan i höstas har över 340 000 människor skrivit på Aftonbladets klimatkampanj och lovat att ändra sina vanor för att minska sina utsläpp: ”Byta till lågenergilampor, köra bil mindre, sänka rumstemperaturen, åka mer kollektivt, och välja tåg istället för flyg.”

Och det visar sig också att vi håller våra löften. Till exempel har Ikeas försäljning av lågenergilampor ökat kraftigt. På Vattenfall har antalet kunder som väljer miljö-el fördubblats. I storstäderna åker allt fler kollektivt. Och flera tusen elever är engagerade i gymnasietävlingen klimatkampen!

Sex enkla frågor

Nu kan du själv testa hur klimatvänligt ditt liv är – och få tips på hur du ytterligare kan minska koldioxidutsläppen.

Aftonbladet.se presenterar idag ett enkelt klimattest där du genom att svara på sex frågor får veta hur lätt det är att sänka elförbrukningen och minska dina koldioxidutsläpp.

Hur ofta tvättar du idag? Hur ofta kan du tänka dig att tvätta i fortsättningen? Vilken rumstemperatur har du hemma? Hur många grader är du beredd att sänka?

Genom att fylla i vad du vill ändra på får du också reda på hur du kan minska utsläppen.

Som belöning får du en jordglob på aftonbladet.se som visar att du är med och gör något åt klimathotet.

Minskar behovet av smutsig el

Testet har gjorts i samarbete med Svenska Miljöinstitutet IVL.

– Om man minskar sin elkonsumtion minskar också det samanlagda behovet av el. Det vi då kommer att spara in på är den så kallade marginalelen, eller den dyraste elen. Dit hör den ”smutsigaste” elen som är sämst för klimatet, till exempel kolkraftverk och naturgas. Vi minskar alltså behovet av smutsig el och på så sätt växthusutsläppen, säger Tomas Ekvall som är docent vid IVL.

Om man har miljömärkt el, måste man ändå minska sin elförbrukning?

– Ja, det bästa är att göra båda. Genom att efterfråga miljöel kan man påverka framtida produktion. Ju mindre miljöel man konsumerar, desto mer blir över till andra, och då behövs mindre marginal-el ,säger Annsie Kumlin, projektledare för Klimatkampen på IVL.

”Alla måste ändra sina vanor”

Hushållens elförbrukning utgör en inte försumlig del av Sveriges totala koldioxidutsläpp - 67 miljoner ton förra året.

– Vi måste alla ändra våra vanor. Sparar vi in en megawatttimme så gör det lika mycket nytta om det kommer från industrin eller från en privatperson, säger Tomas Ekvall.

Mindre el = mindre utsläpp

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln