Unika bilder på McCain i Vietnam

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-11

Hittade efter 35 år i SVT:s arkiv

Efter mer än fem år som krigsfånge i ett nordvietnamesiskt fängelse släpptes John McCain.

Nu har den före detta Aftonbladetmedarbetaren och SVT-reportern Erik Eriksson hittat unika bilder från frisläppandet i Hanoi.

– Så vitt jag vet är det de enda bilderna som finns på honom när han friges, säger Erik Eriksson, till aftonbladet.se.

Den hittills okända filmen visar hur en lätt haltande John McCain tillsammans med andra krigsfångar ställs upp på Hanois flygplats efter att de stigit ur en buss. Krigskorrespondenten Erik Eriksson upptäckte nyligen de opublicerade bilderna i SVT:s arkiv.

– De hittills kända bilderna visar när han kommer till USA med kryckor och är i dåligt skick. Men i de här bilderna ser han rätt så fräsch ut. Han ser ut som en fotbollspelare även om han haltar ganska skapligt.

Bilderna togs 1973 när Erik Eriksson bevakade Vietnamkriget åt såväl svenska som amerikanska medier.

Filmade när piloterna frigavs

– Jag var där och filmade när piloterna frigavs. Vi åkte hem efter att de första av de 591 tillfångatagna frigivits men när vi åkte lämnade vi en kamera hos en vietnamesisk fotograf som fångade John McCains frigivning på bild, säger Erik Eriksson.

Väl hemma i Sverige gick han i genom filmmaterialet men eftersom kriget fortfarande pågick fanns det inte längre någon anledning att publicera bilderna på John McCain.

Det var innan han blev presidentkandidat.

Han var ingen känd person

– John McCain var ingen känd person på den tiden och filmen hamnade i arkivet. Men nu är han en av världens kändaste människor. Det är sensationella bilder från det mest dramatiska skedet i hans liv.

Erik Eriksson upptäckte filmsekvensen när han arbetade med sin nu nyutgivna bok "Jag säg kärleken och döden".

Boken handlar om tiden när han bevakade kriget.

Fängslad i fem år

Erik Eriksson var där i flera omgångar och tillbringade totalt tolv månader i det krigshärjade Vietnam. Boken ges ut tillsammans med en dvd-film där sekvensen med John McCain finns med.

John McCain tillfångatogs 1967 efter att hans plan blivit nerskjutet. Han hölls fången i Hoa Lo-fängelset i Hanoi från 1967 till 1973. Där uppges han ha utsatts för tortyr som givit honom livslånga men.