74 dog - på jobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-06

Arbetsmiljöverket: De här frågorna tas inte på allvar

Emil Nilsson, 21, dog på jobbet. Han begravdes under rasmassorna i gruvan i Kiruna.

Hans öde delas av minst en person på svenska arbetsplatser - varje vecka.

– Man tar inte de här frågorna på allvar, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket till aftonbladet.se.

Öland, 23 januari 2008. Under en lastbilsbärgning får en 30-årig man lastbilens dragögla slungad mot huvudet. Han dör omedelbart.

Hässelby, 28 januari 2008. En 50-årig man omkommer efter att ha fallit fyra meter från en byggnadsställning.

Söderhamn, 29 januari 2008. En man i 50-årsåldern fastnar med huvudet i en maskin på Ala Såverk och avlider.

Kiruna, 2 februari 2008. Emil Nilsson, 21, omkommer i samband med ett ras i LKAB:s gruva. Han saknas först men hittas senare livlös i lastbilens hytt.

Fyra tragedier på mindre än två veckor. Fyra personer som har dött - i tjänsten.

I Kiruna rasar facket mot gruvledningen som trots upprepad kritik inte tagit bristerna i arbetsmiljön på allvar.

– Vi har varnat gång på gång, sa en anställd i gruvan till Aftonbladet.

74 personer dog

Men det är inte bara 700 meter under jord i Kiruna det brister. Enligt preliminära siffror från Arbetsmiljöverket dog förra året 74 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige. Minst ett dödsfall varje vecka.

– Tyvärr ser vi ingen minskning av allvarliga olyckor och dödsfall. Det är allvarligt och bekymmersamt, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket till aftonbladet.se.

En förklaring är högkonjunkturen. Fler har jobb nu än tidigare men bakom siffrorna finns också en dålig riskbedömning ute på arbetsplatserna, menar Sjöberg.

– Vår bedömning är att man inte tar de här frågorna på allvar.

Färre inspektioner

I en debattartikel på aftonbladet.se kritiserar LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin regeringen för att ha dragit ner på Arbetsmiljöverkets resurser. Enligt Wedin har var tredje anställd tvingats sluta.

Mikael Sjöberg vill inte kommentera regeringens beslut, men han är inte glad över utvecklingen.

– Vi kommer att göra färre inspektioner i framtiden och det finns en risk för att vi inte kommer att göra ett lika bra arbete. Men effekterna ser vi först om några år.

– Just nu är det upp till oss att bedriva verksamheten med de resurser vi har. Vi är tvungna att prioritera sånt som absolut måste göras.

Vad är viktigast för att minska arbetsplatsolyckorna?

– Företagen måste bli bättre på att göra riskbedömningar, ta reda på var de stora riskerna finns. Sedan ska de tillsammans med sina anställda komma fram till hur man undviker att drabbas av allvarliga olyckor och dödsfall. Då skulle man komma långt.

Olyckor på svenska arbetsplatser

2007 omkom 74 personer i arbetsolyckor i Sverige. 58 av dem var vanliga anställda, nio var egna företagare, en var elev och sex var utländska arbetstagare.

Förra året skadades 31 500 personer så svårt på en arbetsplats att de tvingades stanna hemma från jobbet. 52 300 skadades men kunde vara kvar på jobbet.

Till de mest olycksdrabbade arbtsplatserna hör landets sågverk och hyvlerier. Varje dag skadas en anställd så svårt att han eller hon tvingas gå hem. Nästan varje vecka leder en olycka till amputationsskador.

Fakta: Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket (AV) bildades 2001 efter en sammanslagning av Yrkesinspektionen och Arbetarskyddsstyrelsen.

Har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftningar följs.

Målet är att minska riskerna för sjukdom och olyckor i arbetslivet samt att förbättra arbetsmiljön.

Generaldirektör är Mikael Sjöberg.