”Det kommer att ta tid”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-19

Kuba-kännaren Thomas Gustafsson chattade om Kubas framtid efter Castro – och hur Kuba hade blivit utan Castro

– Det finns inga gatubarn och människor man möter även på landsbygden är ofta påfallande uppdaterade och välutbildade. Snart ställer de krav på ekonomisk frihet, säger Thomas Gustafsson i Kuba-chatten med läsarna.

Att Castro fortfarande lever tror han på – helt enkelt för att allt annat skulle läcka ut.

Men fria val och demokrati i landet lär dröja.

Thomas Gustafsson är journalist på Aftonbladet, hispanist och författare till flera böcker om Kuba, Spanien och Latinamerika.

Nizz säger: Hur kommer Kuba att förändras politiskt efter Fidel Castros avgång?
Thomas Gustafsson säger: Hej Nizz, du fick första frågan.Politiskt kommer det inte att ge några dramatiska förändringar den närmaste tiden. Samma regim sitter fortfarade kvar vid makten. Det som sker nu på söndag är att den svårt sjuke Fidel Castro har fått en möjlighet att på ett naturligt sätt formellt dra sig tillbaka från flera av de poster han innehar i dag men inte kunnat sköta på grund av sin sjukdom. Det var ingen överaskning. Överraskningen är att han meddelade sin avgång redan nu. Angående förändringar blir det alltså inga politiska förändringar tror jag, däremot kommer detta att kunna leda till ekonomiska förändringar.
Maz säger: Jag skall till Cuba nästa vecka. Är det "säkert" att åka dit nu, eller ska jag räkna med oroligheter etc?
Thomas Gustafsson säger: Hej Maz. Några oroligheter kommer detta inte att leda till, du kan lugnt åka dit. I början av augusti 2006 var det några dagar då ingen visste om Fidel Castro levde eller inte, ändå rådde ett lugn i Havanna. Raul Castro visade redan då att han har fullständig kontroll över landet.
cubalibre säger: Hur påverkar det Cubas relationer till resten av världen om Castro nu försvinner? Vem kommer att sakna honom?
Thomas Gustafsson säger: Utomlands kommer alla revolutionsromantiker på vänsterkanten säkerligen ta emot budet om Fidel Castro med stor sorg. Förmodligen kommer han sedan förandlas till en symbol för vissa grupper ungefär som Che Guevara. Politiskt får hans död speciell betydelse för den radikala vänstern i Latinamerika och där framför allt Venezuelas president Hugo Chavez. För Chavez har Fiden Castro varit en lärofader och sedan Castro insjuknade har han varit där ett flertal gånger för långa diskussioner vid sjuksängen.
Fransson säger: Hur många har flytt från Kuba under åren med Castro? Och tror du att de kommer att återvända? Vad säger exilkubanerna om det här senaste, att skägget avgår.
Thomas Gustafsson säger: Det finns 13 miljoner kubaner i världen, 11 av dem bor i Kuba, två miljoner i exil utanför Kuba. Det är alltså en gigantisk flyktingtragedi. Jag tror inte den unga generationen exilkubaner som är födda i USA eller Spanien kommer att återvända. De är så gamla nu att de skapat ett eget liv och egen identitet utanför Kuba. Deras föräldrar som tillhör samma generation som Castrobröderna är antingen döda eller för gamla för att verkligen orka flytta tillbaka. Att Castro skulle avgå var ingen överraskning i Miami, det som överraskade var att han gjorde det nu. Mycket listigt grepp av Castro. Ännu en gång lyckades han hamna i världens fokus.
George säger: Tror du att Fidel Castro fortfarande lever?
Thomas Gustafsson säger: Ja, helt klart. Det finns inga fria massmedier i Kuba. Därför bygger hela samhällets kommunikation på skvaller. Få folk i världen skvallrar så mycket som kubanerna. Det gäller alla skikt. När Castro insjuknade visste snart hela ön exakt hur han mådde. Detta gör att man helt enkelt inte kan hålla hans död hemlig speciellt länge.
Smunkan säger: Tror du George Buch tänker whatevvaaah, eller vad tror du?
Thomas Gustafsson säger: Nja, Fidel Castro finns fortfarande kvar i livet. Det som hänt är att han tar ytterligare ett steg tillbaka. Låter en ny generation träda fram ett steg till. På så sätt kan Castro finnas kvar i bakgrunden som en stabiliserande faktor, symbol eller om man så vill, landsfader, samtidigt som den nya generationens revolutionärer får tid att etablera sig ytterligare. Så i Vita huset och framför allt bland den så kallade Miamihögern känner man nog frustration. Så här skulle det ju inte gå till! Enligt deras planer skulle Fidel CAstro trilla ihop plötsligt och i det kaos som då uppstod skulle en förändring ske mycket snabbt. Nu är frågan hur fort denna förändring, denna cambio, kan ske.
David säger: Finns det någon chans att det här, på kort sikt, leder till att politiska fångar släpps på Kuba och att demokratiska reformer genomförs?
Thomas Gustafsson säger: Raul Castro som nu stiger fram ytterligare tillhör visserligen den gamla generationen, han är kommunist och övertygad om att partiet måste ha kvar sitt maktinnehav, men samtidigt är han mer pragmatisk, mer praktiskt lagd. Det som kan hände nu när Storebror har ytterligare ett steg tillbaka är att vissa nödvndiga reformer kan inledas. Då är det ekonomiska förändringar inom livsmedelsproduktionen. Ökad ekonomisk frihet alltså, men inte politisk. Titta på Kina, eller Vietnam som följt efter. Kina har visat att man kan genomföra långtgående ekonomiska reformer men utan att kommunistpartiet behöver släppa sin ensamrätt på makten.
Emilforss säger: Har hört att trots att Kuba får dålig kritik som en hemsk diktatur så har de bra utbildning, lever länge osv. Hur känner folket egentligen? Är en stor del nöjda med hur det är?
Thomas Gustafsson säger: När man reser runt i Kuba och talar med vanligt folk så slås man av hur uppdaterade och välutbildade alla är. Man har koll helt enkelt. Samtidigt, frågar man vanligt folk vad de önskar så är det först ökad ekonomisk frihet. En möjlighet att få ett rimligt liv helt enkelt. Men historien visar att så fort ett folk får en ekonomisk stark medelklass så dröjer det inte länge innan denna grupp även börjar ställa krav på politiskt inflytande. Så var det i Francospanien, så var det i andra latinamerikanska diktaturer. Detta vet Castro. Det är därför regimen är så rädd för reformer, därför bromsas alla reformer så fort de leder till att en företagsam grupp i samhället för det bättre. I denna grupp, den vita välutbildade medelklassen är önskan om ekonomiska reformer mycket stor. Bland ungdomar är hopplösheten stor.
Usch säger: Hur Kommer det sig att Casto kunnat ha makten så länge som han haft med ett anti- diktatur land som USA så pass nära?
Thomas Gustafsson säger: Det skulle kosta hundratusentals döda och inte gynna USA. När Fidel Castro tog makten var det genom att störta en hatad diktator, Batista. I princip alla kubaner som stannade i Kuba gav därför Castro sitt stöd, medan Batistas folk flydde till Miami. När Batistaregimen försöke genomföra en invasion i Grisbukten för att återta makten vågade inte Kennedy öppet stöda denna invasion. Sedan blev Kuba lierad med Sovjet. Efter Kubakrisen kom USA och Sovjet överens om att Sovjet skulle dra tillbaka sina kärnvapen och ett av villkoren var att USA lovade att aldrig försöka invadera Kuba. Kortfattat och förenklat.
notyourday säger: Kommer Viancon ha någon chans att konkurrera med Raúl Castro?
Thomas Gustafsson säger: Ricardo Alarcon är ordförande i Nationalförsamlingen. Han är populär. Skicklig diplomat. Och därmed en av de tre personer som vid sidan av Raul skulle kunna bli president. Alarcon tillhör den gamla generationen. Han är 70 år. Partitrogen. Men mer reformvän. Just därför kommer han nopg inte att bli statschef
smunken säger: Vet dom vem Henke är på Kuba?
Thomas Gustafsson säger: Fotboll var tidigare helt dött, Kuba är ett baseboll-land. Men senare år har intresset för fotboll ökat rejält som en földja av globaliseringen och fotbollens stora inflytande i världen. Barcelona är stora överallt. Så en och annan fotbollsgalning känner nog till Henke.Men inte många
Thomas Haqvist säger: Kan man verkligen inte beundra vad Cubanerna gjort under dessa ca: 50 år ? Har det varit mer efektivt att följa Argentinas eller andra Latinamerikanska länders vägg? Värnar demokratin endast för fria ordet men inte för skola,bostad,jobb sjukvård vård? Cubas solidaritets känsla är det inte ett högre civilisations nivå?
Thomas Gustafsson säger: Onekligen hade de unga revolutionärer med bröderna Castro i spetsen som tog över makten för snart 50 år sedan en dröm om ett nytt system. Den som kan sin filosofi ser ett stort inflytande av positivismens tankegångar vid sidan av nationalism och retorik om socialism. Mycket lyckades man också med i början. Men man lyckades aldrig lämna Kubas roll som råvaroberoende uland. I stället blev Kuba en satellit till Sovjet, helt beroende av bistånd från Sovjet. Man kan jämföra med Haiti, men också med Puerto Rico. Hur hade Kuba blivit utan Castro? Din fråga är ett ämne för en lång filosofisk diskussion. Själv värnar jag frihet, mötesfrihet, yttrandefrihet, väldigt högt. Men det finns inga gatubarn i Kuba. Jag har skrivit väldigt mycket om Kubas historiska utveckling, om revolutionen och vad som sedan hände i min fackbok "Kuba" som kom ut för drygt ett år sedan på Carlsson Bokförlag. Hoppas du vill läsa den, där står mycket om just det som gick bra i början, om vad som gick fel, och människornas drömmar.
Göran Sovenius säger: Är det sant att USA i hemlighet í princip styrt Havanna med hjälp av vapenmakt och ekonomiskt embargo de senaste 10-15 åren?
Thomas Gustafsson säger: Du blandar flera frågor i samma fråga. Nej, USA har inte styrt Kuba. Ja, sedan Kuba nationaliserade USA-baserade bolags tillgångar har landet varit under ekonomisk bojkott. Men de senaste åren har USA samtidigt exporterat livsmedel och medicin till Kuba
elis säger: Hej Tror du att det blir fria val på Cuba samt demokrati
Thomas Gustafsson säger: Jag hoppas det. Jag hoppas att landet öppnas med, och att det blir en fredlig lugn övergång mot ett demokratiskt samhälle. Möjligheterna ökar när den gamla generationen som sitter fast i sina skyttegravar dör ut, i Kuba och i Miami. Men det kommer nog ta tid.
Moderator säger: Nu måste vi tyvärr bryta chatten. Tack Thomas och tack alla som ställt frågor. Chatten läggs ut på sajten i sin helhet inom kort.
Thomas Gustafsson säger: Tack för det stora intresset. Jag har bara hunnit svara på en bråkdel av alla frågor som kommit in. Ni som vill läsa mer om mina synpunkter och kommentater om Kuba kan följa min nyhetsblogg som ligger på aftonbladet.se. För drygt ett år sedan gav jag dessutom ut den tjocka fackboken "Kuba" som jag hoppas alla specialintresserade vill läsa. Saludos Thomas