Förlorade strid om Bonniermiljoner

Publicerad 2013-05-28

Anna Toss är mediekungen Lukas Bonniers oäkta dotter.

I sex år har hon stridit för sin rätt till pappans bolagsandelar.

I går meddelade Svea Hovrätt sin dom: avslag.

– Jag blev förbluffad och besviken, säger Anna Toss.

Igår meddelade Svea Hovrätt dom i tvisten mellan Anna Toss och familjen Bonnier och satte därmed punkt för en rättsstrid som pågått i sex år.

Anna Toss är besviken och ledsen när Aftonbladet når henne på telefon.

– Nu är det fem som är gynnade och en som är utanför. Jag är besviken på rättsystemet, jag trodde lagen var till för just den här typen av situationer, säger hon.

Sex barn - med tre kvinnor

Lukas Bonnier fick totalt sex barn med tre olika kvinnor. Fem av barnen föddes inom äktenskapet - Anna Toss var resultatet av ett tio år långt kärleksförhållande som Lukas Bonnier hade med journalisten Margareta Toss, tidningen Kamratpostens dåvarande chefredaktör.

När Lucas Bonnier dog 2006, 83 år gammal, uppdagades att han under sin livstid portionerat ut bolagsandelar, via gåvobrev, till sina barn och barnbarn. Men Anna Toss stod, som oäkta dotter, kvar lottlös.

"Mycket tillfredsställande"

Sedan dess har hon hävdat att gåvorna är att betrakta som arv och krävt bolagsandelar - något Bonnierklanen bestridit.

I Tingsrätten förlorade Anna Toss och igår fastställde Svea Hovrätt domen.

– Det är klart att från vårt perspektiv så är det ju mycket tillfredsställande att sex kvalificerade domare har gjort samma bedömning, säger en av Bonnierklanens advokater Börje Samuelsson.

Överväger överklagan

Anna Toss ska nu läsa igenom domen tillsammans med sin advokat för att ta ställning till om de ska söka prövningstillstånd hos Högsta Domstolen.

– Det måste man fundera på. Det är en lång process. Jag är förbluffad och besviken. Jag förstår varför det är viktigt för Bonniers att inte oäkta barn får ärva, men jag trodde att arvslagen skulle förhindra det. Men den går uppenbarligen att gå runt genom lite smart planering, säger hon.

ANNONS