Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Inte en ny ipad – utan två

Uppdaterad 2012-10-24 | Publicerad 2012-10-23

Apple släppte Ipad mini som förväntat – men överraskade med en vässad Ipad 4

SAN JOSÉ. Det blev två nya Ipad.

En helt ny Mini-Ipad som får plats i handen.

Dessutom släpper Apple en vässad Ipad 4 som ersätter trean som kom i våras.

Det var för att se Apples nya Mini Ipad och kanske framför allt få veta vad den kan och vad den kommer att kosta som media från hela världen samlats i anrika California Theatre i centrala San José i hjärtat av Silikon Valley i Usa.

Surfplattor har på kort tid blivit en nyckelprodukt för Apple. I Sverige har var femte svensk tillgång till en surfplatta enligt färsk statistik från internetstiftelsen .se. Och över 75 procent av de surfplattorna är Ipads.

Flera konkurrenter har valt att ta fram mindre surfplattor och nu försöker Apple täppa till det hålet med en egen produkt som i princip har samma prestanda som nuvarande Ipad 3 fast med en bättre kamera.

Apple har i dag över 700 000 appar i sin Appstore. Alla går i på Ipad men 275 000 är specialanpassade för de större plattorna.

– Den andra plattformen har sträckta telefonappar som inte är anpassade för surfplattor, säger Apples marknadsdirektör Phil Schiller.

Dubbelt så snabb

Mini Ipad får en 7,9-tumsskärm med samma upplösning som Iphone 5 och Ipad 3 haft tidigare.

Nya Ipad som släpptes i våras hann bara bli drygt ett halvår gammal innan den ersätts av efterföljaren Ipad 4. Eller 4:e generationens Ipad som Apple kallar den. När alla väntat sig att Apple ”bara” skulle släppa en ny, mindre Ipad, valde man också att fördubbla prestandan på den befintliga 9,7 tumsversionen.

Ipad 4 får en Apple A6x-processor som är dubbelt så snabb som den som sitter i Ipad 3. Men priset för de nya fyrorna blir ungefär detsamma som för Ipad 3. På Ipadsidan kommer Apple nu att erbjuda Ipad 4, Mini Ipad och Ipad 2. Den tidigare trean försvinner när lagren tar slut.

Båda modellerna kommer att finnas i svenska butiker under november.