Massiv kritik mot försvarsministern efter radiointervju

Uppdaterad 2012-10-21 | Publicerad 2012-10-20

Försvarsminister Karin Enström, 48
Ministerfallskärm: 1,5 miljoner
Riksdagsfallskärm: 2,5 miljoner

Regeringen har svårt att bestämma sig för om Saudiarabien är en diktatur eller inte.

I dag var svårigheterna så stora att försvarsministern "kollapsade" i Ekots lördagsintervju.

– Det var en katastrof, säger medietränaren Paul Ronge.

Försvarsminister Karin Enström har hårdnackat vägrat kalla Saudiarabien för en diktatur. Efter härvan med planerna på en svensk vapenfabrik i Saudiarabien backade hon till slut och medgav i augusti att kungariket är en "auktoritär regim".

I dag dök frågan upp igen - i Ekots lördagsintervju.

Fortsätter vägra

Nu vill försvarsministern att kungariket kallas för en "icke-demokrati". Men helst använder hon sig inte av några "etiketter" på länder över huvudtaget, sa hon.

– Etiketten det ena eller det andra är ett trubbigt instrument, sa Karin Enström.

– Det viktiga är att kunna beskriva hur det ligger till varje enskilt land.

Fredsorganisationen Svenska freds är mycket kritisk till Karin Enströms syn på Saudiarabien.

– Saudiarabien är en av världens grymmaste diktaturer som begår en mängd övergrepp mot sin egen och sina grannländers befolkningar. Vill man stödja dem tycker jag att man får säga det rent ut, säger ordföranden Anna Ek.

”Djupt obehagligt”

På Twitter var kritiken mot Enström skoningslös. Partikamraten och riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) skriver att hon är ledsen och att hon inte är "helt bekväm" efter att ha lyssnat på intervjun. "Nej, försvarsministerns svar i Ekots lördagsintervju duger inte. I alla fall inte för oss väljare som är normalbegåvade", skriver hon.

TV4:s Ulf Kristoffersson sänder en tanke till det moderata partikansliet och skriver: "Moderaternas strateger måste ha vridit sig i plågor när de hörde".

Pr-konsulten Paul Ronge tränar makthavare att handskas med media. Han säger att han kommer att ta upp intervjun med Karin Enström som ett varnande exempel - på hur man inte ska bete sig i en intervjusituation.

”Försökte smita”

– Hon fick samma fråga gång på gång utan att svara. Det var katastrof, säger han.

Paul Ronge säger att den här typen av intervjuer kan leda till ett ökat politikerförakt.

– Hon var undfallande, försökte smita undan och lyckades inte föra fram sitt budskap, säger han.

Karin Enström får också kritik för att hon inte kunde förklara varför hon återanställde Jan-Olov Lind som generaldirektör för FOI - trots att han ertappats med att ljuga om att han inte kände till planerna på en svensk vapenfabrik i Saudiarabien.

– Jag börjar undra om Sverige är en demokrati när ministrar slingrar sig om myndighetschefer som ertappats med grova lögner, säger Anna Ek.

Aftonbladet har varit i kontakt med Karin Enströms stab som meddelar att försvarsministern avböjer att kommentera intervjun.

Karin Enström, försvarar hon
försvaret?