Man fick näsblod – avled

Uppdaterad 2012-10-18 | Publicerad 2012-10-17

Mannen fördes med ambulans till jourmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset.

En medelålders man drabbades av näsblod och fördes till sjukhus.

Men väl där var jourhavande läkare upptagen, och de nödvändiga redskapen saknades.

Tre timmar senare avled mannen – och nu har Västra Götalandsregionen Lex Maria-anmälts.

I våras drabbades en medelålders man i Göteborg av näsblod.

Vid 11.30-tiden fördes mannen med ambulans till jourmottagningen vid Öron-, näsa-, halskliniken på Sahlgrenska sjukhuset men väl där dröjde det innan han fick vård.

Jourläkaren var upptagen

Den jourhavande läkaren var nämligen fullt upptagen med en annan patient och dessutom saknades de nödvändiga redskapen. Först en dryg timme senare hade mannens blödning stoppats.

Av någon anledning registrerades mannen inte i datasystemet när han kom till sjukhuset och därför hade sjukhuspersonalen inte heller tillgång till mannens journaler, med uppgifter om tidigare sjukdomar.

När de väl fick tillgång till dessa visade det sig att mannen led av en långt gången leversjukdom och att han tidigare drabbats av två hjärtinfarkter. Dessutom hade han tidigare vårdats för ett blödande magsår.

Vårdavdelningen var full

Läkaren bestämde då att mannen skulle läggas in på en vårdavdelning – men på grund av platsbrist drog det hela ut på tiden.

Istället hölls mannen kvar på kliniken i tre timmar, under uppsikt av en sköterska.

Vid klockan 16 lämnade mannens närstående sjukhuset och under en kort stund lämnades han då helt ensam.

Tjugo minuter senare hittades mannen livlös i en stol av en sjuksköterska och trots att flera återupplivningsförsök gjordes på plats gick mannens liv inte att rädda.

Lex Maria-anmäls

Sahlgrenskas chefsläkare har Lex Maria-anmält Västra Götalandsregionen efter händelsen och senast den 30 november ska vårdgivaren ha vidtagit flera åtgärder på uppmaning av Socialstyrelsen.

Det man ska visa är dels hur ”åtgärdsplanen i händelseanalysen genomförts”, ”hur de nya rutinerna efterlevs och får avsedd effekt” och ”hur bemanning och kompetensförsörjning ska anpassas till vårdbehovet hos de patienter som tas emot på Öron-, näsa- och halskliniken”.

ANNONS