Erik, 5, tvingas ha hörselkåpor

Publicerad 2013-06-10

Går i förskolan i en bullrig barack ’Tillfälliga’ lokaler ökar dramatiskt

Barackförskolorna blir fler och fler i explosionsartad takt.

Nu vittnar föräldrar och lärare om den ohållbara vardagen i ”tillfälliga” ­lokaler.

– Vi skaffade sådana här skyddskåpor man har på arbetsplatser, säger ­Robert Danielsson, pappa till femårige Erik, till SVT.

Pappa Robert.

Erik, 5, tillbringar dagarna i barackavdelningen ­Solen på en förskola i Järfälla. Vilorummet är för ­litet för att alla 40 barn ska få plats. I stället får några sova utomhus, utan något skydd för vind och kyla.

– De blev i stort sett hänvisade till att lägga sig under rutschkanan eller liknande, säger Eriks pappa Robert Danielsson till SVT.

Dålig ventilation

Sveriges televisions nyhetsredaktion har kartlagt barackförskolorna i Sveriges 15 största kommuner och det senaste decenniet har de blivit många, många fler. När barnkullarna ökar väljer majoriteten av kommunerna att ställa upp baracker för barnen – i stället för att bygga upp vanliga förskolor.

Barackerna är tillfälliga vilket gör att kommunen kan få undantag från viktiga byggregler.

Flera föräldrar har hört av sig till SVT och berättat hur deras barn ­lider av bullret i barackerna, något som även Arbetsmiljöverket har riktat kritik mot. Barackerna uppges också vara kalla, trånga och dåligt ventilerade.

– Vi märkte att Erik inte ville gå till dagis och när vi började fråga honom så förstod vi att det här med bullret var jättejobbigt, han hade ont i öronen och var trött på kvällen. Så vi åkte faktiskt och skaffade sådana här skyddskåpor man har på arbetsplatser, säger Robert Danielsson till SVT.

Lärare: ’Förvaring’

Förskolelärare som SVT pratat med menar att barackförskolorna kan liknas vid förvaring. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis ­Sirén menar att barackerna är ett tecken på att det satsas för lite på förskolorna.

– Satsningar är nödvändiga för att bibehålla det goda rykte svensk förskola har, säger hon till Aftonbladet.

”Samma standard”

I Uppsala är hela tre av fyra nya förskolor en ­barack, visar SVT:s granskning. Kommunalrådet ­Cecilia Forss (M) försvarar barackförskolorna eftersom de har varit det enda sättet att lösa det stora förskolebehovet i Uppsala.

– Modulerna håller samma höga standard som de vanliga förskolorna, säger hon.