Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Konflikten kan rädda Ekeroth

Publicerad 2012-11-21

Ledningen vill behålla honom – för att de inte gillar ersättaren

Trycket på att Kent ­Ekeroth (SD) ska lämna riksdagen ökar.

Men enligt vad Afton­bladet erfar vill parti­ledningen att han sitter kvar.

Annars kan nämligen ­Anna Hagwall – som tidigare har legat i konflikt med SD-toppen – ta hans plats.

Den filmade skandalen fortsätter att skapa turbulens inom Sverigedemokraterna. I går samlades partiets riksdagsgrupp för första gången efter avslöjandena om ­SD-topparnas vilda festnatt i centrala Stockholm 2010.

På mötet diskuterades framtiden för två av partiets mest namnkunniga ­ledamöter – Kent Ekeroth och Erik Almqvist. Redan förra veckan fick Almqvist sparken från alla sina ­uppdrag i SD, bland annat den tunga posten som ekonomisk-politisk tales­person. Ekeroth har tagit timeout från sin roll som rättspolitisk talesperson. Båda två var portade från mötet.

Krav på uteslutning

Det är fortfarande oklart om Almqvist och Ekeroth kommer att tvingas lämna Sverigedemokraterna. Men från flera håll i partiet har krav på att duon måste uteslutas höjts.

Efter mötet berättade partisekreteraren Björn Söder att en ny ”laguppställning” ska presenteras inom kort, senast i början av nästa vecka. Han ville dock inte gå in på om det innebär att även Kent Ekeroth kommer att sparkas från sin post.

– Riksdagsgruppen är samlad i den här frågan, ­vi är redo att vända blad och gå vidare, säger Björn ­Söder.

Enligt vad Aftonbladet erfar står partiledaren Jimmie Åkesson inför ett svårt dilemma, framför allt när det gäller framtiden för Ekeroth, som är mest känd för sin hårda kritik av islam.

Kan sitta som vildar

Det finns starka krav på att Ekeroth ska lämna ­riksdagen efter filmavslöjandet. Men då riskerar Åkesson att få en antagonist på halsen.

Om Kent Ekeroth och ­Erik Almqvist ska sitta kvar i riksdagen bestämmer de själva eftersom de är invalda på personliga mandat. Även om de tvingas att ­lämna partiet kan de sitta kvar som vildar.

”Avskydd av ledningen”

Väljer de däremot att lämna även riksdagen kommer två nya ledamöter in: Markus Wiechel från Östergötland, som sitter i partistyrelsen och står Åkesson nära, och Anna Hagwall från Rättvik, som har en lång historia av konflikter med ledningen.

Hon har varit andra vice partiordförande i partiet, men petades mot sin vilja från partistyrelsen 2009. Hon stängdes också ute när gruppen SD-kvinnor bildades, trots att hon länge varit drivande i partiets kvinnoarbete.

– Hon är avskydd av ­partiledningen, säger en källa.

Olika syn

Enligt en annan källa kommer ledningen göra allt för att ­hålla henne utanför riksdagen.

– De vill verkligen inte ha henne. De har olika syn på vilken ­riktning partiet ska ta, hon ligger mer åt det nationalistiska hållet.

Anna Hagwall vill inte kännas vid någon konflikt.

– Nej, det finns inget ­sådant, säger hon.

Hon vill inte kommentera om hon är intresserad av en riksdagsplats.