Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Splittringen inom EU har aldrig varit större

DRESDEN. Man kan se beslutet om att införa tvingande flyktingkvoter som en extra påtryckning på de ovilliga inför morgondagens extrainsatta EU-toppmöte.

Men också som ett bevis på att splittringen inom EU aldrig tidigare varit så stor.

Att fatta ett majoritetsbeslut i en fråga som berör ländernas nationella suveränitet är extremt ovanligt och en fingervisning om den bråddjupa klyfta som skiljer västra Europa från det forna Östeuropa.

Samtidigt är omröstningen ett uttryck för den desperation som Tyskland, Sverige och många andra länder känner. Här kommer flyktingar i en ström som inte skådats sedan andra världskriget och ändå står EU mer eller mindre handlingsförlamat. EU:s flykting- och gränspolitik har i praktiken kollapsat.

Resultatet är att Tyskland, Sverige och ett fåtal andra länder tar emot rekordmånga flyktingar medan många andra länder bara vänder bort blicken och låtsas som det regnar.

Bara i går kom det så många flyktingar från Österrike till den tyska gränsen att Tyskland beslöt sig för att ställa in all tågtrafik mellan länderna. Sådana sammanbrott i infrastrukturen brukar inte ens inträffa vid naturkatastrofer.

Till den bilden ska läggas att strider mellan olika medlemsländer spelas upp inför öppen ridå och ger en bild av ett Europa i sönderfall.

Ungern, Tjeckien, Slovakien och Rumänien röstade emot tvingade flyktingkvoter. Finland la ner sin röst.

Att pressen från Merkel och de övriga börjar ge resultat visas av att Polen röstade för kvoterna trots att de tillhör det östblock som hela tiden argumenterat emot.

Frågan är om det är fler länder som viker ner sig när saken ställs på sin spets på det extrainkallade toppmötet imorgon.

Beslutet att med tvång fördela 120 000 flyktingar som redan befinner sig i Grekland, Italien och Ungern måste godkännas av EU-ländernas regeringschefer som träffas i Bryssel på onsdag kväll. Omröstningen i dag var en signal till motståndarna att de ändå kommer att tvingas svälja den bittra medicinen vare sig de vill eller inte.

Fast hur ska de övriga rent praktiskt kunna tvinga länderna att ta emot flyktingar de inte vill ha?

Kanske kan övriga EU få Ungern med flera att ändra ståndpunkt om de får något annat i gengäld.

Beslutet har symbolisk vikt men i den akuta situation som nu råder gör det varken från eller till. De flyktingar som ska fördelas befinner sig redan i Europa. Vad som ska göras åt den flyktingström som hela tiden fylls på från Turkiet och Libyen är en helt annan sak.

Det är den ödesfrågan som EU-ledarna verkligen behöver lösa i morgon. Men chansen att de verkligen ska lyckas är liten.

Följ ämnen i artikeln