Vad hände efter ”Making a Murderer”?
Publicerad 2016-01-04
Är Steven Avery skyldig eller oskyldig?
Stödet för huvudpersonen i Netflix-succén ”Making a Murderer” är gigantiskt.
Men för många av de andra inblandade har livet blivit riktigt surt efter dokumentärserien.
Krimdokumentären ”Making a Murderer” är en sanslös framgång för Netflix.
Den släpptes på streamingtjänsten den 18 december och redan den 20 december publicerades två olika petitioner på Vita Husets hemsida med ungefär samma innehåll: Att presidenten måste benåda Steven Avery och hans brorson.
Innan den 19 januari måste petitionerna vardera ha samlat 100 000 underskrifter för att tvinga fram en reaktion från president Obama. Hittills har de sammanlagt drygt 30 000 signaturer.
Men namninsamling pågår också via Change.org som just nu samlat nästan 160 000 underskrifter. Sammanlagt kräver nära 200 000 amerikaner att Steven Avery friges.
Greps igen
Dokumentären, som tagit tio år att göra, följer Steven Avery som 1985 dömdes till livstidsstraff för en brutal våldtäkt men som efter 18 år helt friades från brottet genom att en annan gärningsman kunde bindas till det.
I en stämningsansökan mot Manitowoc County i Wisconsin krävde Steven Avery närmare 300 miljoner kronor för den långa tid han suttit oskyldigt fängslad.
Och det är i den vevan som Steven Avery grips igen, misstänkt för mordet på 25-åriga fotografen Theresa Halbach.
Fallet har tagits upp igen
I samband med gripandet tog organisationen The Innocent Project, som mycket starkt bidrog till de friande bevisen i det första fallet, sin hand från Steven Avery och vägrade att befatta sig med hans nya dom.
Efter att Netflix släppt dokumentären har The Innocent Project i en kort notis på sin hemsida förklarat att man nu ändå börjat granska hans fall.
Sextrakasserier
Ken Kratz, dåvarande distriktsåklagare och den som åtalade både Steven Avery och brorsonen Brendan Dassey har inte bara fått ta emot hot och förolämpningar. Också hans förflutna har hunnit i kapp honom.
Förra året drogs hans juristlicens in under fyra månader sedan han sextrakasserat ett 25-årigt brottsoffer via sms redan 2010. Efter AP:s avslöjande trädde fler kvinnor fram och hävdade att de också trakasserats av Ken Kratz, som själv medgav sex- och drogmissbruk.
Han har numera egen praktik och på hemsidan länkas till artiklar där han går i svaromål mot ”Making a Murderer”.
– Man vill inte trassla till en bra konspirationsfilm med vad som verkligen inträffade, skriver han i ett mejl till People.
Anonymous griper in?
Det har sagts att hackergruppen Anonymous också gett sig in i kampen för Steven Avery och bland annat ska låta publicera telefonlistor mellan två av de inblandade utredarna.
Det kan dock röra sig om en falsk sida som satts upp då varken Anonymous eller dess systergrupp GhostSec vill kännas vid projektet.
Den eventuellt falska sidan fokuserar helt på utredarna Andrew Colborg och James Lenk som varit involverade i båda utredningarna mot Steven Avery.
Brendan Dasseys första försvarsadvokat, Len Kachinsky, har stängt ner både sitt företags Facebook-sida och sin personliga hemsida, enligt inquisitr.com.
Kan bli en säsong 2
Steven Avery är dömd till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Han avtjänar straffet på Wisconsins Waupun Correctional Institution.
Brendan Dassey avtjänar sitt livstidsstraff med möjlighet till villkorlig frigivning 2048 på Green Bay Correctional.
Båda två har nekats prövning i högre instanser.
Även om det inte finns någon som helst information från Netflix än om en fortsättning så tyder redan det faktum att man poängterat att de tio avsnitt som ligger ute nu är ”säsong 1” att man planerar att fortsätta följa Steven Averys kamp.