Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Så blir nya LO-toppen

Publicerad 2012-05-22

Torbjörn Johansson från Byggnads blir ny avtalssekreterare och Ingela Edlund från SEKO andra vice ordförande.

Det innebär att hela LO-ledningen nu byts ut samtidigt.

– Startsträckan kommer att bli lite längre, säger valberedningens ordförande Hans Tilly.

Som Aftonbladet tidigare avslöjat blir det bara nya namn när LO väljer en ny ledning på kongressen som börjar på fredag. Sedan tidigare har valberedningen gått ut med att man föreslår Karl-Petter Thorwaldsson från IF Metall som ny ordförande efter avgående Wanja Lundby-Wedin och Tobias Baudin från Kommunal som vice ordförande vid hans sida.

I dag meddelade Hans Tilly, valberedningens ordförande, att Torbjörn Johansson från Byggnads tar över på den viktiga posten som avtalssekreterare efter Per Bardh, som suttit sedan förra kongressen. Valberedningen vill också att ledningen ska utökas från tre till fyra personer. Som andra vice ordförande föreslås Ingela Edlund, i dag förbundssekretare i SEKO.

Lång diskussion

Tidigare har det funnits kritiska röster som ser risker med att hela ledningen byts ut samtidigt.

– Vi har diskuterat det mycket. Det kommer att finnas en hel del frågor som man får jobba med nära kansliet eftersom de nya inte har kännedom om rutinerna på LO. Vi tror att det blir en lite längre startsträcka än annars. Men det är fyra personer som är beredda att lägga ned allt arbete som behövs för att lagarbetet inför kommande lönerörelse ska fungera på ett bra sätt, säger Tilly.

Ojämn könsfördelning

Det har redan kommit kritik om att den manliga dominansen i LO-toppen nu blir för stor. Enligt Hans Tilly har man jobbat efter ambitionen att ha en jämn könsfördelning.

– Vi har haft samtal med många som varit nominerade, men tyvärr har en del hoppat av. Inte på det sättet att vi tagit de som blir över, men det har påverkat. Men vi har en bra fördelning i alla fall och det här är ett starkt lag. Tobias Baudin kommer från Kommunal, där är 80 procent kvinnliga medlemmar. Han har alltid jobbat för kvinnors frågor och löner. Och alla fyra ser det som en viktig uppgift att jobba för jämställdheten, säger han.

Edlund: Vi måste hitta enighet inom LO

Ingela Edlund, i grunden brevbärare, har suttit med i SEKO:s ledning sedan 2009. Hon ser framför allt två stora utmaningar för den nya LO-ledningen.

– Vi måste hitta en väg framåt inför kommande avtalsrörelser och skapa enighet. Sedan måste vi stärka LO:s röst i samhället genom att kraftsamla oss runt ett antal frågor och driva dem stenhårt, säger hon.

I går meddelade Per Bardh att han inte längre kandiderar till posten som avtalssekreterare. Han ska i stället syssla med att utveckla fackens arbete med etiska och hållbara placeringar.

LO:s kongress inleds på fredag klockan 12.00 i Folkets Hus i Stockholm.