Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Carolins mördare: Jag känner en enorm skuld

Publicerad 2012-04-14

Toni Alldén.

För första gången har Toni Alldén, Carolin Stenvalls mördare, gett en intervju.

För Piteå-Tidningen berättar han om livet innanför murarna i Kumla-bunkern.

Han står också fast vid sin berättelse om vad som hände när 29-åriga Carolin dog.

– Självklart skäms jag oerhört och känner en enorm skuld, säger Toni Alldén till Piteå-Tidningen.

Carolin Stenvall försvann i september 2008.

Det har gått tre och ett halvt år sedan Carolin försvann. Den 12 september 2008 var hon på väg från Piteå till Jukkasjärvi för en anställningsintervju. Hon kom aldrig fram. Carolin anmäldes försvunnen och en massiv sökinsats tog vid. Det tog hela sex veckor innan Carolins kvarlevor hittades. Hon var skjuten både i ryggen och huvudet.

Bilen spårades

Det tog tid innan Toni Alldén greps. Han kunde spåras med hjälp av en matta från hans bil. Mattan hittades vid en rastplats och hade spår efter Carolins kropp. Med hjälp av den kunde också Tonis bil spåras upp. Det visade sig att Alldén hade dödat Carolin på rastplatsen, som ligger fem mil söder om Gällivare.

Toni Alldén dömdes till livstids fängelse för mord i både tingsrätt och hovrätt. Men exakt vad som hände på rastplatsen är inte klarlagt. Han har sagt att hon kritiserade hans bilkörning och att han då knuffade henne så att hon trillade och slog bakhuvudet i hans släp – och till synes dog av skadan. Att han sköt henne ska ha varit av barmhärtighet.

”Någonting brast”

Men Alldéns berättelse stämmer inte med det rättsmedicinska utlåtandet. Han står ändå fast vid det han sagt när Piteå-Tidningen träffar honom i ett besöksrum på fängelset i Kumla. Besöket är Alldéns första sedan han dömdes till fängelse.

– Det var så här det gick till. Allt vad som sedan hände är obegripligt. Jag slutade tänka. Någonting brast. Jag förstår om många tycker att det låter konstigt. Det är en märklig berättelse. Men om jag hade hittat på den vore det väl dumt att i så fall hitta på en sådan oförklarlig historia, säger Toni Alldén i intervjun.

Tre självmordsförsök

Alldén berättar också att han var deprimerad under en period när mordet skedde, och allt bara var en olycklig slump. Han tillbakavisar också alla spekulationer om att han ska ha varit berusad när dådet skedde.

Han säger att han har mått mycket dåligt i fängelset och försökt ta sitt liv vid tre tillfällen. Alldén ska också ha vistats på två rättspsykavdelningar när han mått som sämst.

I dag mår han dock bättre. Han äter antidepressiv medicin och får hjälp av en psykolog, som också är med vid Piteå-Tidningens intervju.

Livet i fängelset beskriver han som tufft:

- En gång blev jag misshandlad med ett knytnävsslag över munnen. Speciellt i början var det svårt att vistas här när man inte kunde något om fängelsementaliteten. Man tvingades lära sig att säga rätt saker, alltid ha ögon i nacken, vara försiktig. Men jag håller låg profil, säger han till Piteå-Tidningen.

”Skäms oerhört”

Toni Alldén säger att han ångrar det som hänt och att han vill be Carolin Stenvalls anhöriga om ursäkt.

- Självklart skäms jag oerhört och känner en enorm skuld. Jag har verkligen ställt till det för så många andra. Det kan låta futtigt, men jag vill i vart fall framföra ett förlåt. Jag har förståelse för om det inte tas emot, eller om det misstolkas och vänds till något negativt. Men jag vill i alla fall få det sagt. Förlåt.