Domedagsbunkern med extra allt

Publicerad 2012-04-13

Den är säkrad mot kärnvapen, viruspandemier och terrorangrepp.

Men domedagsbunkern på Kansas prärie erbjuder mer.

Underjordisk swimmingpool, biograf och lyxutrustning ska försäkra att de välbeställda köparna möter katastrofen med flärd.

Rädslan för undergången sprider sig i samhället. Men det är inte bara religiösa sekter som bygger skyddsbunkrar där de kan invänta apokalypsen.

Under prärien i Kansas håller ett amerikanskt företag på att förvandla en gammal missilsilo från kalla kriget till en lyxutrustad domedagsresort i 14 våningar, enligt Daily Mail.

"Det här projektet låter medlemmarna äga en del av historien, fräckheten hos en missilbas, skyddet av en kärnvapensäker bunker och egenskaperna hos en lyxlägenhet", skriver företaget på sin sajt.

Plats för 70

Den gamla silon sträcker sig 53 meter ner i marken och omges av drygt 2,5 meter tjocka och kärnvapensäkra betongväggar. I det cylinderformade utrymmet håller man just nu på och bygger lägenhetskomplex där upp till 70 personer ska kunna söka skydd om katastrofen nalkas.

– De oroar sig över allt från solutbrott, till ekonomisk kollaps, pandemier, terrorism och matbrist, säger Larry Hall, som ligger bakom bygget, till Daily Mail.

Men det är inte vem som helst som har råd med en av lägenheterna. Prislappen för att köpa en våning i bunkern ligger på drygt 13 miljoner svenska kronor.

Lyxutrustad

För det får de en en modernt utrustad 167 kvadratmeter stor lägenhet, med öppen spis, dubbla badrum, och virtuella fönster i form av skärmar som visar vyer över till exempel Paris, New york eller stranden. Dessutom finns det en gemensam swimmingpool, en biosalong och ett bibliotek. Vid längre vistelser i bunkern kommer det även att finnas utrymmen för sjukvård och en skola.

Bland intressenterna finns bland annat en NFL-spelare, en racerförare, en filmproducent och kända politiker, enligt Hall.

Än så länge har tre och en halv våning sålts, men Hall räknar med att resten av de sju bostadsinredda våningarna kommer att ha gått åt innan augusti. Sedan finns planer på att bygga om ytterligare tre silos.

– Rädsla säljer till och med bättre än sex, konstaterar antropologiprofessorn John Hoopes vid University of Kansas, som har studerat spridningen av domedagskulturen, till Daily Mail.

Självförsörjande med mat

Men det räcker inte med lyx för att överleva en katastrof. I bunkern kommer det att finnas inomhusodlingar som ska kunna förse invånarna med fisk och grönsaker. Nedgrävd kommer också en enorm tank med dricksvatten att finnas. Anläggningen kommer också att ha egen strömförsörjning, bland annat genom ett vindkraftverk.

Avancerade säkerhetssystem och vakter kommer dessutom att se till att hålla ovälkomna gäster ute.

Men även om katastroferna uteblir kommer anläggningen inte att stå tom. Larry Hall, som själv har köpt en av lägenheterna, säger att han och hans familj kommer att utnyttja sin del som semesterbostad – medan de väntar.