Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Palmegruppen höll förhör för två veckor sedan”

Publicerad 2012-03-03

Palmegruppen har jobbat i 26 år.

Håkan Ingerwalds uppgifter är ett av inkomna spår.

– Palmegruppen har hållit ett förhör för två veckor sedan, säger Varg Gyllander, på Rikskrim.

Den 28 februari 1986 sköts Sveriges statsminister Olof Palme ihjäl i centrala Stockholm efter ett biobesök. 26 år senare har polisen inte funnit någon skyldig till brottet, men jakten på mördaren fortsätter.

Senast i raden av intressanta uppgifter är de från Växjöbon Håkan Ingerwald, 58.

Men även tips från annat håll har väckt nytt liv i Palmeutredningen.

- Palmegruppen har hållit ett förhör för två veckor sedan. Jag vet inte exakt vilken dag det var förhöret hölls. Allt är en del av förundersökningen och jag kan därför inte tala om vilka uppgifter som kom fram. Det har dock ingenting att göra med Håkan Ingerwalds försvinnande, säger Varg Gyllander, pressekreterare hos Rikskriminalpolisen.

"Allt kontrolleras"

– Det är fortfarande en aktiv utredning därför är det så viktigt att information som kommer in kontrolleras oavsett hur konstig den kan verka. Alla tips tas emot neutralt och sedan går vi vidare med eventuella åtgärder.

Utredningen står still

– Våra utredare har sagt att det finns ingenting som har fört den här utredningen framåt de senaste åren. Förra året gjordes en del åtgärder efter ett antal tips som väckt frågetecken. Men de svaren har inte fört utredningen framåt, säger Varg Gyllander.

Vad gör att Palmegruppen kan särskilja galna påfund från fakta?

– Dels går det att kontrollera om uppgifter redan finns i förundersökningen genom en sökning. Det handlar också om att värdera trovärdigheten. Åklagare är sedan den som beslutar huruvida man ska gå vidare. Det är inte så vanligt längre, säger Varg Gyllander.

"Inte samma tempo längre"

Han berättar att det inkommer ett par tips varje vecka.

– Förra året när det var 25 år sedan mordet kom det in väldigt många tips.

En av utredarna har arbetat med det sedan mordet. I övrigt har utredare kommit och gått och förundersökningsledare bytts ut.

– Det handlar om gamla, erfarna kriminalpoliser som utreder ett brott förutsättningslöst och gör det även efter 26 år. Men det är klart att det inte är samma tempo som om det vore en ny brottsutredning.

Varför är Palmeutredningen fortfarande så högintressant?

– Det är ett öppet sår. En statsminister som blivit mördad och vi har inte löst brottet. Det kommer inte att preskriberas, säger Varg Gyllander.