Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kräver 2 miljoner i skadestånd

Publicerad 2011-06-20

Skräckföräldrarna krävs på rekordskadestånd

På tisdag får skräckföräldrarna i danska Brönderslev sina straff för den omfattande vanvård de har utsatt sina barn för.

På måndagen kom barnens skadeståndskrav – på nästan 2 miljoner.

I början av juni fälldes de båda skräckföräldrarna i danska Brönderslev för misshandel och vanvård av sina tio barn. Övergreppen har pågått mellan 2006 och 2010.

I morgon, tisdag, kommer rätten att meddela hur långa straff föräldrarna döms till. Åklagaren yrkar på att den 38-åriga mamman döms till minst sex års fängelse, och den 41-åriga pappan till livstid.

Tvingades gräva sin egen grav

På måndagen lämnades den äldsta, 21-åriga, dotterns skadeståndskrav in till rätten i Herning. Dottern kräver sammanlagt 967 000 danska kronor för det lidande och de övergrepp hon har utsatts för, rapporterar tidningen BT.

21-åringen våldtogs upprepade gånger av sin 41-åriga pappa. Under en period tvingades flickan bo i en byggnad till det gula tegelhuset där det varken fanns lyse, värme eller vatten. Hon har också tvingats äta avföring från familjens djur. Hon har också tvingats gräva sin egen grav. 21-åringen var den som till slut lyckades rymma och larma myndigheterna om övergreppen hon och hennes syskon utsattes för.

Rekordhögt skadestånd

– Man kan bara spekulera i vad pappan skulle ha kunnat göra med dottern för att hon inte skulle berätta om sexövergreppen, säger 21-åringens advokat Mona Meelberg till danska BT.

Skadeståndskravet är rekordhögt.

Utöver 21-åringens krav vill de yngre syskonen, som är mellan 2 och 19 år gamla, ha 50 000 kronor var av vardera förälder. Den yngsta sonen vill ha 30 000.

Alla barnen bor i dag på olika institutioner och i fosterfamiljer.