Snöskottning – en klassisk dödsfälla

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-04

Hundratals drabbas under snörika vintrar som i år av hjärtproblem och flera avlider.

högre risk vid hård kyla Varje vinter ökar hjärtproblemen bland skottande svenskar. – Många är stressade, de kanske måste skotta ut bilen innan jobbet. Folk borde ta regelbundna pauser, säger överläkare Erik Ljungström. Foto: URBAN ANDERSSON

Kylan får kranskärlen att dra ihop sig, andnöden sätter in och det smärtar plötsligt i bröstkorgen.

Att ignorera dessa symptom vid snöskottning är förenat med livsfara.

– Många som drabbas av hjärtstillestånd hinner inte till sjukhus i tid, säger Erik Ljungström, överläkare på thorax-centrum på Blekingesjukhuset.

Någon statistik över hur många som årligen får hjärtproblem på grund av snöskottning finns dock inte.

– Men varje gång det blir en hård vinter ser alla som arbetar med detta en ökning av akutfallen, säger Erik Ljungström, kardiolog och överläkare.

Kylan en riskfaktor

Enligt honom finns det tre huvudanledningar till det.

Kylan gör att kranskärlen kring hjärtat drar ihop sig. Ett tips är att värma upp innan man går ut. Många människor är dessutom omedvetna om att de från början kan ha förträngningar i kranskärlen.

Många snöskottare är otränade men måste plötsligt göra en stor ansträngning.

Skottningen sker ofta på morgonen – då kroppen ännu inte riktigt är igång. Detta är inte avgörande i sig men kan i kombination med de två ovanstående punkterna vara förödande.

– Många är också stressade, de kanske måste skotta ut bilen innan jobbet, och vill bli klara snabbt. Istället borde folk ta regelbundna pauser i skottandet, säger Erik Ljungström.

10 000 drabbas årligen

Det som händer vid kärlkramp är att blodkärlen kring hjärtat inte klarar av att leverera tillräckligt med blod och syre till hjärtat – som vid en ansträngning behöver mer än vid normalpuls. Då blir det syrebrist i hjärtmuskeln som då börjar krampa.

I värsta fall kan det täppa till helt i kranskärlen. Då går inte krampen över utan hjärtrytmen rubbas och kan till och med stanna helt.

Hjärtstillestånd drabbar varje år cirka 10 000 personer i Sverige. Omkring hälften av dessa hinner inte till sjukhus i tid.

Har du blivit sjuk av att skotta
snö?