"Kan påverka relationen med Iran"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-26

Forskare vid FOI om att Allawi vann valet i Irak

Alexander Atarodi, forskare med fokus på Mellanöstern vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), kommenterar valresultatet i Irak:

– Det jag främst hoppas på är att valresultatet respekteras och att det inte blir ett maktvacuum i Irak som 2005. För så fort det blir ett maktvacuum kommer kriminella element att utnyttja situationen.

Vilka kan Allawi tänkas vilja regera med?

–Det Allawi står för är ju en sekulär politisk linje, till skillnad från Maliki. På grund av att han är så moderat i sin inställning har han fått mycket röster även från sunnimuslimer. Det finns ju möjlighet för vilket parti som helst att bilda koalition med andra.

– Jag kan inte utesluta en koalition mellan honom och Maliki, det beror helt på innehållet i koalitionen. Men om resultatet står sig så tror jag han får titta på alternativa lösningar.

Vad kan valresultatet innebära för Irak?

– Om Allawi eller hans koalition får regera Irak kan man tänka sig vissa konsekvenser för Iraks grannar. En regering där inte Maliki dikterar dagordningen innebär förmodligen att Irak kommer att glida ifrån Iran, som har haft väldigt stort inflytande över nuvarande regering.

– Jag kan tänkta mig att Allawis sekulära politiska agenda kan gynna relationerna med Turkiet.

Kan det bli lugnare i Irak nu?

– Jag vet inte om jag vågar säga det. Jag vill gärna se en politisk stabilitet, ett avslut på valet och att den regering eller koalition som får bilda en regering tar itu med vissa grundläggande problem. Folket är väldigt trötta på bombdåd och otrygghet.

– Irak är fortfarande en väldigt svag stat, otroligt mycket påverkad av Saudiarabien, Syrien, Iran och Turkiet. Det finns många trådar i det här, det är en politisk balansgång för den framtida regeringen.