Sommarens bästa veteöl

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-25

När sommarhettan känns som mest tryckande smyger vi undan till bersån. I syreners skugga svalkar vi oss med fruktigt läskande och örtigt friska öl. Aftonbladets Göran Winbergh har testet alla Systemets bersåbärs – veteölen.

Aftonbladets expert Göran Winbergh.

Veteölen är gjorda för sommaren: fräscha, smeksamt uppfriskande med mycket karaktär. Perfekta som törstsläckare i bersån.

Men också om du dukar upp en lättare måltid i din bersåskugga är veteölen helt rätt. Tänk bort kryddiga sillar, massiva grillspett och mastiga pastasallader.

Tänk i stället melon, luftig skinka, sparris, spröd färskpotatis, jordgubbar och du hamnar på veteöl.

Vad är då veteöl? Här, lite folkbildning:

1. Innehållet: Drygt hälften av maltkornet har ersatts av vete, den mineral- och vitaminrika jästfällningen finns (oftast) kvar i flaskan.

2. Smaken: Sparsamt humlad och därför aldrig besk – anledningen till att veteöl passar så bra som sommardryck.

3. Namnet: I Sverige säger vi veteöl (weizenbier), i övriga världen vitöl – till exempel weissbier i Tyskland, witbier i Holland.

Nog med bildning, så här smakar bersåbärsen:

Följ ämnen i artikeln