Sommarens bästa veteöl
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-25
När sommarhettan känns som mest tryckande smyger vi undan till bersån. I syreners skugga svalkar vi oss med fruktigt läskande och örtigt friska öl. Aftonbladets Göran Winbergh har testet alla Systemets bersåbärs – veteölen.
Veteölen är gjorda för sommaren: fräscha, smeksamt uppfriskande med mycket karaktär. Perfekta som törstsläckare i bersån.
Men också om du dukar upp en lättare måltid i din bersåskugga är veteölen helt rätt. Tänk bort kryddiga sillar, massiva grillspett och mastiga pastasallader.
Tänk i stället melon, luftig skinka, sparris, spröd färskpotatis, jordgubbar och du hamnar på veteöl.
Vad är då veteöl? Här, lite folkbildning:
1. Innehållet: Drygt hälften av maltkornet har ersatts av vete, den mineral- och vitaminrika jästfällningen finns (oftast) kvar i flaskan.
2. Smaken: Sparsamt humlad och därför aldrig besk – anledningen till att veteöl passar så bra som sommardryck.
3. Namnet: I Sverige säger vi veteöl (weizenbier), i övriga världen vitöl – till exempel weissbier i Tyskland, witbier i Holland.
Nog med bildning, så här smakar bersåbärsen: