Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

SD lämnar in misstroendeförklaring mot Löfven

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-27

Lööf: ”Deras roll i svensk politik är att orsaka kaos”

Sverigedemokraterna kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

– En statsminister som bryter sina löften till svenska folket gång på gång förtjänar inte att sitta kvar på sin post, säger han till Aftonbladet.

Stefan Löfven slår tillbaka:

– Det är bara trams.

I opinionsundersökningarna har det framgått att Sverigedemokraterna är ett av få partier som skulle ha gått framåt vid ett nyval.

Efter beskedet att det extra valet inte kommer utlysas tänker SD lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

– Vi har inget förtroende för en statsminister som hela tiden bryter sina löften till svenska folket, säger vikarierande partiledare Mattias Karlsson till Aftonbladet.

– Han har sagt att han inte tänker regera med en Alliansbudget, och han har sagt att väljarna ska få säga sitt om den uppkomna situationen. Men han bryter löftena gång på gång.

”Majoriteten ska bestämma”

Enligt Karlsson bryter överenskommelsen mot de demokratiska principerna.

– Demokratin bygger på att den som har majoritet ska bestämma. Nu införs regler som gör att minoriteten kan bestämma över majoriteten, säger han, och fortsätter:

– Om Allianspartierna inte har gett upp sin oppositionsroll borde de stödja misstroendeförklaringen. Annars är SD Sveriges enda oppositionsparti.

Lööf och Löfven sågar SD

När Aftonbladet träffar Stefan Löfven på lördagseftermiddagen säger han bara kort:

– Det är trams.

Även centerpartiets partledare Annie Lööf är starkt kritisk till Sverigedemokraternas agerande.

– Det här visar att Sverigedemokraternas roll i svensk politik är att ställa till kaos, säger hon till Aftonbladet TV.

– För några veckor sedan röstade de på en budget som de inte vill ha, och nu vill de misstroendeförklara bort regeringen. Nu är det viktigt att vi slutar prata formfrågor och i stället börja diskutera politik.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund är inne på samma linje:

– Det är inte aktuellt för oss att stödja en misstroendeförklaring i nuläget. Men vi utesluter inte att vi kommer att fälla regeringen senare under mandatperioden.

”13 procent räcker inte”

Enligt Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises kommer Sverigedemokraternas misstroendeförklaring sannolikt inte att leda någon vart.

– Det står SD fritt att lämna in ett misstroendevotum. Men så vitt jag kan se så kommer det inte att få några konsekvenser, säger han till Aftonbladet.

– SD må ha 13 procent, men det räcker inte för att fälla en regering.

Johan Ingerö, presshef hos Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund:

– Vi anser att en misstroendeförklaring är något som ska användas mycket sparsamt. Det är något man tar till när en regeringschef eller ett statsråd agerat väldigt felaktigt.

Han fortsätter:
– Det här verkar mer vara ett sätt för SD att visa att de inte gillar vår uppgörelse. Det står de helt fritt, men det är inte skäl för misstroendevotum. Det är barnsligt agerande.

Allianspartiernas ledamöter kommer sannolikt att lägga ner sina röster vid misstroendeomröstningen i riksdagen.

– Vi stödjer inte regeringen, men vi stödjer inte heller ett misstroendekrav som bara handlar om att få några spalter i tidningarna, säger Johan Ingerö.

”Kan uppfattas som att de fegar ur”

På presskonferensen i förmiddags sa Stefan Löfven att regeringspartierna och Alliansen kommit överens om att släppa fram den statsminister som har starkast stöd i riksdagen.

På så sätt ska Sverigedemokraterna stängas ute från inflytande.

Men enligt Linus Bylund, SD-riksdagsledamot och tidigare presschef hos Jimmie Åkesson, kommer det inte att fungera i längden.

– Sådana speciallösningar är bara temporära. Förr eller senare kommer de tvingas att prata med oss, säger han.

I väljarnas ögon kan beslutet att inte utlysa nyval ses som att regeringen backar undan, enligt Linus Bylund.

– Det kan uppfattas som att de fegar ur. Men det är inte så konstigt att de inte vill ge sig in i en strid som de vet att de kommer att förlora. Då väljer de att fly i stället för att fäkta, säger han.